Četvrtak, 24.10.2024.

Skandalozno: Predsjednik Suda BiH pod identitom državljanina Španije kupio dvosoban stan u Makarskoj

Petak, 24.09.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec posjeduje stan u susjednoj Republici Hrvatskoj, a koji je kupio na ime španskog državljanina Ranka Debevca Kavesona. Kao što je od ranije poznato, Ranko Debevec i Ranko Kaveson ista su osoba iako je prvi samo državljanin BiH, a drugi samo državljanin Španije, piše PRESS.

Debevec je dvosobni stan u Makarskoj ciljano kupio preko drugog identiteta koji koristi, odnosno identiteta državljanina Španije, a kako bi doveo u stanje bunila Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH i državu BiH. Tehnički gledano, vlasnik stana u Makarskoj nije predsjednik Suda BiH Ranko Debevec već državljanin Španije Ranko Debevec Kaveson. Suštinski gledano, predsjednik Suda BiH jeste vlasnik stana u Makarskoj jer su Ranko Debevec i Ranko Debevec Kaveson iste osobe.

Ranko Debevec mogao je kupiti nekretninu kao državljanin BiH u Hrvatskoj, ali da je ipak odlučio nekretninu kupiti kao državljanin Španije. Naime, u Hrvatskoj postoji uzajamnost bez ograničenja za kupovinu nekretnina u odnosu na građane BiH što znači da Debevec nije imao nikakvih pravnih razloga da nekretninu ne kupi kao bh. državljanin osim naravno ukoliko nisu u pitanju zakulisane radnje.

Pravo pitanje je da li je Debevec prijavio VSTV-u BiH da posjeduje nekretninu u Makarskoj. Ukoliko nije, to je otvara prostor za pokretanje novog disciplinskog postupka zbog sakrivanja imovine. A ukoliko jeste, pitanje je zbog čega je prijavio kupovinu nekretnine pod identitom koji nije prijavio VSTV-u.

(PRESS)