Četvrtak, 24.10.2024.

PRESS KOLUMNA: SDA utakmica – sinoć je Semir Efendić zabio sa distance i riješio sve dileme oko krajnjeg ishoda

Subota, 24.04.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Utakmica koja se igra, prije svega u bošnjačkoj političkoj areni, jučer je doživjela prelomni trenutak. Utakmicu koju igraju, s jedne strane, Izetbegovići, njihovi saradnici, internet aktivisti, botovi, jedan dio situirane uleme i uhljebljenih birokrata, rukovodioca javnih preduzeća pod SDA kontrolom, zatim uredništva Stava i Faktora, protiv opozicije, NiP-a, SDP-a, Naše stranke, ASDA, Fuada Kasumovića, sada već niza novih načelnika, nove vlasti u Kantonu Sarajevo, sinoć je prelomio Semir Efendić.

Do sada je postojala, doduše mala, doza neizvjesnosti. Možda se činilo da SDA može vratiti zaostatak sa lokalnih izbora. Ali, Efendićevim posljednjim potezom, SDA je definitivno izgubila i posljednju nadu za to. U katastrofalnu situaciju SDA su doveli, Bakir i Sebija Izetbegović, koji stranku vode sa klupe. 

I pored široke baze i igračkog kadra, prve greške su napravili izbornim inžinjeringom na kongresu SDA, gdje su iz igre izbačene radilice poput Kukića, Šepića, Kasumovića, Sokolovića.  Zadržala se SDA i nakon njihovog izlaska nekako u igri, međutim, kobne greške nastupit će tek poslije.

Umjesto Zvizdića, u Predsjedništvo BiH se šalje usnuli Džaferović. Umjesto smirenih i sigurnih Osmanovića i Borovac, SDA u Vijeće ministara šalje sporu, sa lošim pregledom igre,  Biseru Turković, te robusnog Selmu Cikotića, čije su igre daleko ispod očekivanja. Izetbegovićeve igrače u džep su strpali kadrovi HDZ-a i SNSD. 

Međutim, kako se čini, dodatne i kobne greške, selektori Izetbegović,  prave upravo sa rotacijama  u Kantonu Sarajevo. Tamo gdje je najviše resursa i gdje se očekuje da SDA pravi prevagu.  Zbog Vogošćanskog klana, kojeg predvodi Asim Sarajlić,  a kome pripadaju, u političkom smislu, nebitni Sedin Kahriman, te koristoljubiva Kenela Zuko, SDA se odrekla mnogih kadrova. 

Denis Zvizdić i ako ostane u ekipi SDA,  igrat će daleko ispod svog predigrea i mogućnosti. 

Nepovratno su za SDA izgubljeni svi kadrovi NiP-a, a neprocjenjiva šteta za SDA bila je odlazak ministra unutrašnjih poslova FBiH,  Aljoše Čampare. 

Neshvatljivi su potezi, selektorskog dvojca Izetbegović,  kada između Semira Efendića, koji ne gubi izbore, koji je, kao nosilac liste SDA na posljednjim općim  izborima, osvojio 30.000 glasova, te ostavio SDA u igri, i Fikreta Prevljaka,  selektori odaberu Fikreta “Njiha” Prevljaka.

Kako se iz ovog kratkog pregleda vidi, utakmica je izgubljena u politici, kadrovskoj politici. Jedinica mjere u fudbalu je gol, a u politici je glas.

Bisera, Selmo, Sedin, Osmica, Fadil i ostali selektorovi ljudi, glasove su vidjeli samo kad ih Centralna izborna komisija sabere i objavi.  S druge strane, SDA, tj. kadrovska svih kadrovskih na tribine je poslala ljude koji su osvajali desetine hiljada glasova, ali nisu valjda odgovarali zamišljenoj selektorovoj, gubitničkoj taktici i igri.

Sinoć je Semir Efendić zabio s distance, te riješio sve dileme oko krajnjeg ishoda.

Narod može da odahne i slobodno bira novi nacionalni sastav, sada bez Bakira i bez Sebije.

Vakat je došao.

(PRESS)