Četvrtak, 25.04.2024.

Preminuo Abdulkerim Osmanoglu, najstariji prestolonasljednik Osmanskog carstva

Subota, 23.01.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti

U 90. godini je preminuo Abdulkerim Osmanoglu, posljednji prestolonasljednik Osmanskog carstva, saopćila je njegova porodica.

Otac naše porodice i osmanske dinastije, naš daidža princ Dundar Abdulkerim Osmanoglu je preminuo u Damasku. Neka njegova duša počiva u miru”, objavio je Orhan Osmanoglu na Twitteru.

Posljednji prestolonasljednik je živio u Damasku gdje je i rođen. Njegovi roditelji su došli u glavni grad Sirije nakon što su protjerani iz Turske 1924. godine. Njegova supruga Yusra je preminula 2017.

Osmanoglu je bio unuk princa Mehmeta Selima Efendija, a koji je bio sin sultana Abdulhamida II. Ovaj sultan se smatra zaslužnim za održanje carstva u vremenu kada je njegov pad bio sve izgledniji.

Kao najstariji član Abdulkerim je bio glava porodice od kada je 2017. preminuo Osman Bayezid Osmanoglu koji je bio unuk sultana Abdulmedžida I.

Zbog progonstva osmanska dinastija je bila primorana da se iseli iz Turske u različite dijelove svijeta. Njihov progon je počeo 1924. godine kada je formirana moderna Republika Turska.

Ženski potomci u dinastiji su 1952. amnestirani, a muškim potomcima je dozvoljen povratak u zemlju 1974. Tek nekolicina ih se vratila, dok je većina ostala u drugim državama. Abdulkerimov otac Mehmed Abdulkerim Efendi je prvo živio u egzilu u Bejrutu, a onda je došao u Damask gdje je preminuo 1935. U ovom gradu je živio sa suprugom i dvoje djece.

Harun, Abdulkerimov brat, vratio se u Tursku 1974. tj. u Istanbul. Sada će ovaj 88-godišnjak biti glava osmanske porodice, prenosi list Daily Sabah. Abdulkerim Osmanoglu je preminuo u ponedjeljak, 18. januara.