Četvrtak, 28.03.2024.

CIRKUS U SUDNICI SE NASTAVLJA: Novalić gleda u plafon ili spava, Solak nosi dvije aktovke i ispituje svjedoke

Ponedjeljak, 22.11.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Dvojica tužilaca u predmetu “Respiratori” od početka ovog sudskog procesa suočavaju se sa primjedbama (odbrane i Sudskog vijeća) da su preopširni i da gube vrijeme insistirajući na stvarima koje nisu predmet optužnice i ne tiču se direktno nabavke 100 kineskih respiratora.

Ako ovako nastavimo ovo suđenje će trajati jako dugo”, upozorila je u nekoliko navrata sutkinja Džemila Begović.

Ove primjedbe su posebno bile izražene na ročištima na kojima su tužitelji prezentirali materijalne dokaze.

Tužitelji su isticali da je bitno da se drže hronologije događaja i donošenja određenih odluka u Vladi FBiH prije same nabavke respiratora, što je prema njihovoj procjeni važno za proces i dokazivanje korupcije, ali Vijeće je od njih tražilo da ubrzaju izvođenje dokaza navodeći da neki za njih, čak, nisu ni relevantni.

Situaciju su pogoršavale i česte prepirke između tužitelja i odbrane: advokati su se žalili da su tužitelji drski, a tužitelji da ih odbrane dekoncentrišu zbog čestih upadica i prigovora.

I dok su tužitelji isticali da su u teškoj procesnoj situaciji, Vijeće im je prigovaralo da prave teatar u sudnici.

Da je sudnica djelovala kao bojno polje dokazuje i to što je advokatica Senka Nožica, na jednom od ranijih ročišta kazala da se vodi rat između tužitelja i odbrane zbog čega je tražila posebnu statusnu konferenciju kako bi se „suđenje dovelo u red“.

U međuvremenu se situacija malo stišala, ali sudski proces je upao u drugu zamku: ključni svjedoci, na čijim iskazima je bazirana optužnica, promijenili su izjave i to u bitnim stvarima, a posebno u onim koje se odnose na ulogu optuženog premijera Fadila Novalića i direktora FUCZ Fahrudina Solaka. O ovome je Žurnal već pisao, a svjedoci koji su promijenili iskaze su Hasan Ganibegović, Edita Kalajdžić i Sanita Alagić.

Iako sad ti svjedoci pokušavaju umanjiti njihovu krivicu i prikazati da je u nabavku 100 kineskih respiratora bila upućena kompletna Vlada FBiH, materijalni dokazi govore upravo suprotno.

Iz ranije predočenih dokaza jasno je da je ova afera počela porukom koju je Fikret Hodžić uputio premijeru: „Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim“.

Iako, možda, do sada još niko nije jasno i glasno rekao da se radi o političkoj uzdanici SDA Asimu Sarajliću to je i više nego jasno.

Činjenica je da se znalo „da su respiratori potrebni i da se treba krenuti u nabavku“, ali isto tako i da je jedino Ured premijera bio upućen u to da je dobavljač „Srebrena malina“, a kasnije i Federalna uprava Civilne zaštite koja je sklopila ugovor s vlasnikom Fikretom Hodžićem. Opće poznato je i to da se iz Ureda premijera, ali ni iz FUCZ niko nije konsultovao sa stručnim osobama, već je na jednom od sastanaka specifikacije respiratora objašnjavao sam Hodžić.

Najžalosnije od svega jeste što optuženi djeluju kao da ih se sve ono što im se stavlja na teret i ne tiče mnogo.

Federalni premijer Fadil Novalić na većini ročišta djeluje nezainteresirano, kao da ga se ne tiču materijalni dokazi koje obrazlažu tužitelji ili ono što pričaju svjedoci. Okreće se na stolici, žmiri, gleda u plafon ili u prste…

Cijelo vrijeme spavate. Kad god vas nešto pitam, vi kasnite”, upozorila ga je već nekoliko puta sutkinja Džemila Begović.

Za razliku od premijera, direktor FUCZ Fahrudin Solak, koji na ročišta obično donosi dvije aktovke pune dokumenata, svjedocima postavlja pitanja i svaki momenat iskoristi da naglasi kako su oni u vrijeme proglašenja stanja prirodne nesreće “jedini radili u nemogućim uslovima, a cilj im je bio spašavanje građana”.

O Solakovim nezakonitim radnjama pisali smo već nekoliko puta. 

(zurnal.info)