Četvrtak, 24.10.2024.

Zastupnici RS-a bojkotuju rad institucija i ne dolaze na sjednice, SDA zastupnici dođu, pa napuste sjednice; Kako je super beba napravio reality show od Skupštine

Petak, 22.10.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Dok SDA drvljem i kamenjem napada zastupnike iz RS-a što svojim nedolaskom na sjednice opstruiraju rad institucija, njihovi zastupnici dođu, pa napuste sjednicu, čime i oni također rade isto.

Danas su sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo napustili zastupnici SDA. Svoje napuštanje obrazložili su dešavanjima iz hodnika koja su prethodila nastavku sjednice. Naime kako pišu mediji došlo je do verbalnog sukoba između zastupnika SDA Harisa Zahiragića i zastupnika NiP-a Amela Mekića, nakon čega je došlo i do naguravanja među njima dvojicom.

https://youtu.be/0wBuiSWsq6o

TRENUTAK KAD SU SE SJEDNICE SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO PRETVORILE U REALITY SHOW

Zahiragić je i danas, kao po običaju provocirao i dobacivao, na što mu je Mekić navodno rekao “Odmakni se, majmune”, ne želeći da ulaze, niti on, niti njegove prisutne kolege iz stranke, u bilo kakve šire rasprave.

Sjednice Skupštine postale su u posljednjih nekoliko godina jako praćene. Interes javnosti je veliki. Čak i maratonske sjednice od po 12 sati nisu smetale građanima da pomno prate dešavanja jer su diskusije bile konstruktivne, pitanja jasna i koncizna, inicijative za opće dobro itd. Onog trenutka kada je u skupštinsku klupu unešen Haris Zahiragić, poznatiji u raji kao ‘super beba’ sjednice su postale negledljive, građani su postali zgroženi i sve više sa gađenjem odbijaju da uopće pričaju o dešavanjima sa istih.

Svaka sjednica Skupštine od unošenja Zahiragića u nju na rubu je fizičkog incidenta, a uglavnom, bez izuzetka, verbalno incidentna. Danas su zastupnici SDA u svom reality nastupu odlučili slijediti Dodikove poteze, pa su napustili sjednicu nakon svađe koju je isprovocirao njihov zastupnik, te na taj način direktno opstruirali rad Skupštine. Igrajući svoju igru zaboravili su da oni nisu tu zbog sebe, već zbog građana koji su ih birali.

SVI SU BIRANI, SAMO JE JEDAN IMENOVANI ZASTUPNIK

Logično je da činjenice, da su oni tu zbog toga što su im povjerenje ukazali građani, nije svjestan recimo jedan Haris Zahiragić. Na njega se zapravo ovo i ne odnosi, jer istina je da njega građani i nisu izabrali. Nije dobio njihovo povjerenje, ljudi nisu na izborima svoj glas dali njemu.

Haris Zahiragić alias ‘super beba’ je imenovani zastupnik. Lično su ga imenovali vlastodržci sa Poljina izdavši mu prije toga naredbu: “LAJ!”.

Da bi on lajao morali su izdati naredbu: “NE LAJ!” za čak četiri zastupnika koji su prije njega trebali da uđu u Skupštinu.

PODSJETNIK NA “IMENOVANJE” ZAHIRAGIĆA I UNOŠENJE U SKUPŠTINU

Da bi Zahiragić bio izabran za zastupnika u Skupštini KS bilo je potrebno prije svega da se zastupnica SDA Samra Ćosović odrekne mandata. KO SDA Sarajevo, prije zahtjeva upućenog Ćosović, predlagao je zastupnici Admeli Hodžić da se ona odrekne svog mandata u korist Zahiragića, ali je taj prijedlog Hodžić odbila i ubrzo napustila Klub SDA u Skupštini KS.

CIK BiH je nakon ostavke Ćosović mandat po automatizmu dodijelio sljedećem kandidatu sa liste, a to je Hazim Bahtanović. Već isti dan Bahtanović je odbio mandat pa je CIK ponovio preceduru i mandat dodijelio idućoj kandidatkinji s liste, odnosno Seniji Milišić.

I ona je kao i Bahtanović odbila mandat pa je CIK BiH donio odluku o dodjeli mandata idućem kandidatu s liste SDA, tj. Senadu Hasanspahiću zvanom Cvrletu, a koji je poznat bh. javnosti iz afere “Asim”.

Tek nakon što je Cvrle odbio svoj mandat CIK BiH je postavio Zahiragića na mjesto zastupnika u Skupštini KS.

ŠTA JE CRVENA LINIJA?

Persone poput Harisa Zahiragića, instruisanog vojnika stranke koji brani interese bračnog para Izetbegović po svaku cijenu dešavaju se i dešavat će se, no šta je crvena linija koja se ne bi smjela preći? Trebaju li građani tolerisati napuštanje sjednica, glamu, neprimjerene upadice, nesuvisle diskusije koje vrijeđaju inteligenciju, prizemne provokacije itd. Građani u svojim rukama imaju mehanizam da sankcionišu ovakvo ponašanje, a to je da uskrate svoj glas ovakvima na narednim izborima.

Unešen je preko četvoro ljudi, od kojih niti jednom od njih SDA nije ispunila obećanje koje im je dato kao protuusluga za povlačenje i oni će sigurno služiti kao nauk za ubuduće. Ako bi se Zahiragića željelo opet unijeti, dobro će se zamisliti oni preko kojih se to radi – kome i zbog čega?

(PRESS)