Četvrtak, 24.10.2024.

Domino efekt: Sastanci na kojim je Osmica „službeno“ pokušao utjecati na pravosuđe mogli bi koštati i Halila Lagumdžiju, ali i disciplinske tužitelje UDT-a

Srijeda, 22.09.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić mogao bi izložiti disciplinskom postupku predsjednika VSTV-a BiH Halila Lagumdžiju, a kojem je na zvaničnom sastanku u zgradi pravosudnih institucija prema svim dostupnim informacijama pričao identične stvari kakve je govorio glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić na sastanku održanom 2019. godine, piše PRESS.

Kako je potvrđeno iz OSA BiH, ali i Tužilaštva BiH sastanak Mehmedagića i Tadić o kojim bruji bh. javnost bio je službeni, odnosno bio je zakazan kao sastanak čelnika dvije važne državne institucije. Identičan takav sastanak, dakle službeni, Mehmedagić je ove godine održao i s predsjednikom VSTV-a BiH Halilom Lagumdžijom, a postavlja se pitanje šta ako su teme bile identične – što se može zaključiti iz medija i Lagumdžijinih izjava.

Mehmedagić je i na sastanku 2019. godine u Tužilaštvu BiH, a i na sastanku 2021. godine u VSTV-u BiH pokušavao diskreditirati, prvo kod Gordane Tadić, a zatim kod Halila Lagumdžije, postupajućeg tužitelja u predmetu koji se vodi protiv njega zbog postojanje osnova sumnje da je krivotvorio svoju fakultetsku diplomu.

Predsjednik VSTV-a BiH, isto kao i glavna državna tužiteljica, pristao je da s osumnjčenim Mehmedagićem razgovara na navedene teme zbog čega se postavlja otvoreno pitanje identične odgovornosti Gordane Tadić i Halila Lagumdžije. Ako počnemo od pretpostavki u suštini ne postoji nikakva razlika između sastanka glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i predsjednika VSTV-a s osumnjičenim direktorom OSA BiH. Oba sastanka održana su na način da se Mehmedagić najavio kao direktor OSA BiH i vjerovatno je na oba sastanka neprimjereno pokušavao utjecati na tok, način istraživanja, postupajućeg tužitelja i ishod predmeta koji se vodi protiv njega. Ukratko, pokušavao je utjecati na rad pravosuđa.

Lagumdžija se čak nalazi u nezavidnijoj poziciji od Tadić jer je on bio upozoren o tome da se ne bi trebao sastati s Osmanom Mehmedagićem. Kako je poznato od ranije, u samom startu potpredsjednica VSTV-a (po bh. medijima hvaljena) Biljana Simeunović informisala je svoje kolege da joj ne pada napamet sastajati se s Osmanom Mehmedagićem koji ima status osumnjičenog, odnosno da ona smatra kako bi sastanak čelnika VSTV-a s Mehmedagićem bio nezakonit. Taj stav iznijela je pred svojim kolegama tj. Halilom Lagumdžijom i Sanelom Gorušanović-Butigan.

Na sastanku rukovodstva VSTV-a s direktorom OSA-e nije se pojavila Simeunović dok su Mehmedagića dočekali Lagumdžija i Gorušanović-Butigan. Nakon što je shvatila zbog čega je Mehmedagić došao u VSTV BiH sastanak je napustila i Gorušanović-Butigan, a do kraja je ostao samo Halil Lagumdžija. Postavlja se pitanje da li negdje postoji snimak i tog sastanka, odnosno da li će bh. javnost imati priliku da ga čuje.

Mehmedagić se hvalio i svojim sastancima s disciplinskom tužiteljima VSTV-a BiH koje je također, isto kao i s Tadić i Lagumdžijom, održao službeno. Ured disciplinskog tužitelja nadležan je da podiže disciplinske tužbe protiv nositelja pravosudnih funkcija i ne postoji čak ni službena dužnost direktora OSA BiH da se sastaje s diciplinskim tužiteljima, a posebno ne bi smio zloupotrebom svog položaja tj. funkcije generalnog direktora OSA BiH na bilo koji način tražiti ili usmjeravati disciplinsko gonjenje tužitelja koji rade na predmetima u kojim ima status osumnjičenog.

OSA BiH je civilna agencija i ona nema ovlaštenja ni da podnosi krivične prijave, a ni da podnosi zahtjeve za pokretanje disciplinskog postupaka Uredu disciplinskog tužitelja. Mehmedagić je mogao samo u privatnom svojstvu, kao i svaki drugi građanin BiH, dostaviti zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka, a nikako koristiti svoju funkciju za vršenje pritisaka da se određeni disciplinski postupci pokrenu.

(PRESS)