Četvrtak, 24.10.2024.

Odakle Zora da sada pare dati mora? Bakiru se žurilo da se ‘kutariše’ Kaplana, pa žrtvovao ministarstvo kulture i sporta

Utorak, 22.06.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Ministarstvo Zore Dujmović, odbilo je podržati Žensku košarkašku reprezentaciju  Bosne i Hercegovine, koja je napravila historijski uspjeh kada je ženski sport uopće u pitanju u Bosni i Hercegovini.

Umjesto da uživa u blagodatima penzije, tetka ministrica Zora Dujmović, pod stare dane odbija sportske projekte.

Pregleda polako, bez žurbe aplikacije i utvrđuje jesu li projekti numerisani i ovjereni. 

A, otkud Zora Dujmović  uopće na mjestu ministrice kulture i sporta, treba pitati SDA!?

Upravo je Bakir Izetbegović ispregovarao i podjelio resore, na način da SDA preuzme Federalno ministarstvo obrazovanja, a Federalno ministarstvo kulture i sporta koje upravlja sa nizom fondova i programima za kulturu i sport ostavi HDZ-u. Odnosno, staroj i iznemogloj ministrici Dujmović. Kako je Zora svanula u Ministarstvu, za kulturne ali i sportske radnike, pao je mrak.

Za takve odluke, SDA i njenog predsjednika, tada su postojali i dublji razlozi. Naime, gospodin Izetbegović se, te 2014. godine, htio rješiti ministra Kaplana, koji je puno angažovanije vodio to ministarstvo, nego to danas radi Zora. Način da ga se kutariše, bilo je i odustajanje od Federalnog ministarstva kulture i sporta, prilikom pregovora sa HDZ-om o uspostavi Vlade Federacije, a zarad Ministarstva obrazovanja, u koje je SDA dovela, potpuno nesposobnu Elviru Dilberović.

Da bi se Bakir rješio i nesposobne Elvire, obezbjedio joj je kasnije mjesto u diplomatiji, i to, pazite sada, kao ambasadora Bosne i Hercegovine u Švedskoj. To je uvažena Dilberović iskoristila za “spajanje porodica”. Uvažena ministrica Dilberović, sudeći prema Facebook postovima, česta je gošća svoje sestre na porodičnim okupljanjima i piknicima. Nismo čuli za njenu neku diplomatsku aktivnost. Tako da danas, SDA nema ni ministra, ni ministricu, a Bogami, kako stvari stoje ni ambasadoricu.

A, niti košarkaška reprezentacija ima potporu.

Istu ili sličnu stvar, Bakir i SDA je uradio i sa Adilom Osmanovićem. Da bi se kutarisao potpredsjednika SDA u Vijeću ministara, Bakir je jednostavno zarotirao ministarstva u raspodjeli. Umjesto Ministarstva civilnih poslova, Bakir je odabrao, Ministarstvo sigurnosti, te je umjesto Adilu Osmanoviću, Bakir u Vijeće ministara BiH otvorio prostor i vrata Selmi Cikotiću. Takvim potezima, na duže staze, SDA i Bakir su se odrekli i sporta i kulture, te su obezbjedili kadrovima HDZ, da tim oblastima suvereno vladaju i na državnom i na federalnom nivou.

Eto odgovora, zašto nema potpore ženskoj košarkaškoj reprezentaciji i drugim kulturnim i sportskim projektima.

Pustio ih Bakir niz vodu.