Petak, 03.05.2024.

PRESS KOLUMNA: U laži su kratke noge – kako SDA vodi nekonvencionalne bitke na društvenim mrežama

Petak, 22.01.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

SDA je izgubila bitku, prema mišljenju njenog predsjednika, na društvenim mrežama.
Na kakvu je tačno bitku Bakir Izetbegović mislio, nije bas sasvim jasno. 

Ali je, kroz plasiranje ovakve teorije, Bakir Izetbegović indirektno priznao da je ipak vodio nekonvencionalne bitke na društvenim mrežama. Poznato je samo, da gotovo svaki dan, pogotovo u predizborno vrijeme,  Izetbegović ima redovne brifinge sa svojim timom za odnose sa javnostima u Centrali SDA.

Timu se, po potrebi, priključuje i vrh obavještajne zajednice, direktori agencija i ljudi koji obnašaju različite funkcije u državnim strukturama.  Ono što je  činjenica, doduše, prilično teško dokaziva, jeste da je  Izetbegović podržao, ono što u Americi zovu „Massive domestic propagnada machine“,a to, za obične smrtnike znači slijedeće.

Kreiranje desetina lažnih profila na društvenim mrežama, sa posuđenim slikama, realistično kreiranih profila, sa vlastitim kontkaktima, iza kojih ne postoje osobe sa imenom i prezimenom, matičnim brojem, adresom stanovanja. 

Sa jednog aparata se kontrolise više lažnih profila, sa kojih se odašilju lažne, polulažne, adaptirane vijesti i iskrivljene slike. Montiraju se, sjeku, adaptiraju video materijali.  Imena i profili su kreirani na način da budu adaptibilni dijelu biračkog tijela koji je tradicionalno okrenut SDA. Daju im se tradicionalna bošnjačka imena, koriste se prezimena ratnih heroja i patriotski nadimci.  Nije uopće bitno, što je sadržaj vijesti koji se šire lažan, i kosi se sa osnovnim moralnim i islamskim načelima, na kojima insistiraju inače u objavama.

Kreiran je i poseban riječnik u takvoj vrsti komunikacije, koji je obogaćen sa vjerskim terminima i sadržajem.  U takve svrhe se koriste slike i citati Alije Izetbegovića, hadisi, ajeti iz Kur’ana, zatim ratni snimci, te je sve upakovano u patriotski aranžman sa odgovarajućom muzičkom podlogom.

Tako kreirane materijale nerijtko šire i vjerski službenici. Materijali koje kreiraju SDA botovi,  se rade u poluprofesionalnoj i profesionalnoj formi, koja zahtjeva i značajna finansijska izdvajanja, vrijeme i ljudske resurse. Zadaća botova je glorifikacija svega što je vezano za porodicu Izetbegović, kao i ljude koji ih otvoreno i javno podržavaju. I tu nije kraj. Jer, prljavi dio zadatka je anatemiziranje, blaćenje i omalovažavanje svih političkih oponenata koji se usude bilo šta prigovoriti na način rukovođenja ili bilo šta reći na politički lik i djelo Izetbegovića.

U te svrhe, koriste se najbrutalniji metodi, napada se čast, ličnosti, porodice, što uzrokuje nesagledive personalne štete za političke protivnike. Kada se na ovakav način kreiranja javnog mnijenja, dodaju i zvanični kanali koji su u službi Izetbegovica i SDA, dobije se prilično moćna, ali i nečasna mašinerija, čiji se principi rada, kose sa demokratskom političkom praksom, ljudskim pravima i slobodama.

Na ovakvom konceptu nije moguće graditi pravedna i moralna društva i sisteme. Naši mediji se nikada nisu ozbiljno bavili analizom, odakle dolaze sredstva za finansiranje, medijskih i paramedijskih formacija koje su u službi SDA.

Turska zvanična politika, niti rukovodstvo AK Partije nije se nikad zvanično izjasnilo zbog čega se tako jasno svrstalo na jednu političku stranu unutar bošnjačkog korpusa. Bošnjaci i Turci, njeguju bratske odnose, ali način na koji se finansiraju pojedini mediji u službi Izetbegovića, a preko kojih se anatemišu drugi bošnjački lideri ne doprinose dobrim odnosima dvaju naroda.

SDA mašinerija u svom se djelovanju naročito koristi odbrambenim ratom. Prisvaja i privatizira borbu Bošnjaka, prisvaja lik i dijelo prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, zloupotrebljava položaj Islamske zajednice. Nastoji čak da kontroliše i same izbore unutar islamske zajednice. Oba kandidata za predsjednika Sabora Islamske zajednice su članovi i funkconeri SDA. 

Jednom kada lažni botovi i profili kriraju vijesti, plasiraju javnosti, tada potpuno odani kadrovi, sada stvarni likovi,  ne filtrirajući sadržaj, komentarišu, dijele, te nastoje da od fabrikovane vijesti naprave istinitu i objektivnu. To sveukupno, ne doprinosi demokratizaciji u našem društvu. Ne mari se na kreiranje dijaloga unutar bošnjačkog korpusa, koji je ionako po snazi indisponiran, kada se uzme u obzir njegov politički položaj i okruženje. Takvim nastupom, skreće se pozornost sa konkretnih političkih i ekonomskih tema, te se prikrivaju stvarni politički gubici.

Možda bi bilo korisnije toj političkoj stranci, umjesto friziranih promjena u nekim općinskim odborima da se odrekne ovakvog načina propagandnog djelovanja.

Možda da iz svojih redova isključi sve one sa podignutim i potvrđenim optužnicama, pravomoćnim presudama, sa lažnim diplomama, sa beskrajnim pravdanjem i branjenjem neodbranjivog.

Lažni profili i paraobaviještajni rad, štete kako SDA, tako i državnim interesima i opstanku Bošnjaka na ovim prostorima.

U laži su kratke noge.

(PRESS)