Četvrtak, 25.04.2024.

Stočanin Obradović glasao ‘protiv’ da Stolac dobije status grada i pojasnio zbog čega: Općine se proglašavaju gradovima samo zbog lične promocije opštinskih načelnika

Utorak, 21.12.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Federalni parlament danas je između ostalih općina svojom odlukom unaprijedio i Stolac u status grada. Zanimljivo je da je protiv toga glasao jedan Stočanin, zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović.

Obradović kaže kako je prijedlog za Stolac bio pao, ali nakon pauze i pojedinačnog izjašnjavanja, HDZ je pridobio SDA, osim Salmira Kaplana, Majre Dautbegović, Zijata Mušića i Amora Mašovića, SDP (ne čitav klub) je bio ZA, kao i DF.

“Otkako je aktuelna općinska administracija njime zavladala, Stolac više nije grad. Neću govoriti o ratu i opštoj devastaciji Stoca, ali imam potrebu, kako ličnu tako i političku, da javno iznesem stav zašto neću glasati za ovaj prijedlog zakona”, kazao je tom prilikom Obradović.

Postoji opšta ”gradomanija”, navodi on, formalno proglašenje gradovima nekih opština, bez ikakvog suvislog razloga, a što je i protivustavno i zbog čega dosada nisam glasao ni za jedan prijedlog da se neka opština proglasi gradom.

“Neću ni za svoj Stolac. Pa opštinska vlast u Stocu nije u stanju da formira ni mjesne zajednice, a kamoli da se udruže dvije ili više opština kako je to propisano Ustavom Federacije. Osim lične promocije opštinskog načelnika i njegove administracije, građani te lokalne zajednice nemaju apsolutno nikakve koristi. Priča o evropskim fondovima je floskula i ne znam ko je to dobio sredstva samo zato što je formalno postao gradom”, izjavio je on.

Kao razlozi zašto Stolac treba biti grad navodi se bogato kulturno-historijsko naslijeđe, nastavlja on.

“Uistinu, malo je sredina kao Stolac, sa takvim kulturnim, historijskim i prirodnim nasljeđem. Međutim, šta je opštinska vlast uradila sa tim nasljeđem? Ova opštinska administracija sistemski uništava to naslijeđe. Na Radimlji, nultom spomeniku kulture, nekropoli koja je i na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine, nelegalno su izgrađeni objekti, skladišta, tu je postavljen spomenik blajburškim žrtvama koji nema nikakve veze sa nekropolom niti Srednjovjekovnom bosanskom državom”, naveo je on.

Kaže i kako je na Starom gradu, nakon rata nelegalno postavljen križ, a zatim uzurpatorski i tzv. križni put čime se opština pobrinula da dodatno skrnavi ovaj nacionalni spomenik prve kategorije.

“Kod arheološkog nalazišta Badanj – posađena deponija smeća. Uništeno korito Bregave a svi turisti koji dođu da obiđu Badanj moraju proći pored deponije. Mještani moga sela Borojevići izloženi su dimu koji nastaje paljenjem smeća u ovoj deponiji. Kod groba Moše Danona postavljeni su kontejneri… Naslijeđe i spomenici sa mirisom smeća”, navodi on.

Pazite apsurda, Općinsko vijeće bi trebalo postati Gradsko vijeće, a kako lokalna vlast diskriminira najbolje pokazuje činjenica da još nije izabran predsjedavajući OV iz drugog naroda jer ne može biti iz istog kao načelnik, dodaje.

“Izabran je zamjenik predsjedavajućeg OV koji je Hrvat iz HDZ-a. Tako je bilo čitav prošli saziv i zato sam tražio izmjene Zakona o principima lokalne samouprave. Tako se ne postaje gradom.
Stolac je, nažalost, sadržajno uništen kao grad. I moj glas protiv neće promijeniti mnogo, i ne želim da se ova moja diskusija shvati kao neki međunacionalni obračun ili hir. Uistinu mislim da Stolac može biti grad samo onda kada bude otvoren i sa kvalitetnom lokalnom infrastrukturom, sa spomenicima kulture koji neće biti historijski falsificirani i administracijom za sve njegove stanovnike. Dati Stocu formalno naziv grada, ne znači ništa, osim dekorativnog i formalnog priznanja onima koji Stolac uništili kao grad”, kazao je.

Kaže i ako ko hoće da učestvuje u ovo političkoj šaradi, iz stranačkih, lokalpatriotskih ili ličnih razloga, bujrum.

“Ja ne mogu niti neću. I poručit ću za kraj, tačnije citirat ću Mehmedaliju Maka Dizdara, pjesnik svjetskog glasa koji još nema ulicu u svom rodnom gradu: Ako nam glas i nije stigao duboko do neba, vrisnuli smo bar, kako treba”, zaključio je Obradović.

(KLIX/PRESS)