Petak, 29.03.2024.

Članovi porodica Palić i Hota u Tužilaštvu KS: Dati prvi iskazi protiv KCUS-a i Izetbegović

Utorak, 21.12.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Pola godine nakon što je advokat Damir Koldžo Tužilaštvu Kantona Sarajevo podnio dvije prijave protiv Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i generalne direktorice Sebije Izetbegović za nesavjesno liječenje saslušani su prvi svjedoci.

Dva slučaja

Kako je potvrđeno za „Avaz“, iskaz je dala Mirela Palić, supruga preminulog Seada Palića koji je u KCUS bio primljen 8. marta, u jeku trećeg vala pandemije. Preminuo je 23. marta u 44. godini. I Mirsad Hota je dao iskaz, brat Atifa Hote koji je u Infektivnu kliniku KCUS-a bio smješten 24. februara.

On je nedugo potom pao u komu i preminuo 4. marta u respiratornom centru. Njegov brat Mirsad nam je ranije rekao kako je Atif bio negativan na koronu, ali je liječen kao Covid pacijent.

– Tačno je da su Mirela Palić i Mirsad Hota dali iskaze. Prikupljena je dokumentacija, ali sada se čeka odluka Tužilaštva KS. Čekamo da vidimo da li će na osnovu toga što su uradili odbaciti prijavu i reći da nema djela, ili će to prebaciti u daljnju istragu u kojoj bi pozivali ljekare i ostale učesnike – kazao je Koldžo.

Čeka se odluka

Dodao je da su mu tužiteljice Tužilaštva KS potvrdile da su dobile i nalaze vještaka.

– Još niko od ljekara nije dao iskaz. Čeka se odluka Tužilaštva, koje u posjedu ima dosta dokumentacije – pojasnio je Koldžo.

Ko je sve prijavljen

Osim Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i generalne direktorice Sebije Izetbegović, prijave su podnesene i protiv Amele Katica-Mulalić, šefice Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a. 

Obuhvaćeni su i drugi ljekari zbog nesavjesnog liječenja, zloupotrebe položaja i ovlaštenja, kao i zdravstveni inspektor Luka Pirnat, bivši uposlenik KCUS-a koji je potpisnik svih dokumenata kao zdravstveni inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove.