Petak, 19.04.2024.

Alija Kožljak: Rata neće biti, Dodik će biti na vrhu liste sankcija

Četvrtak, 21.10.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Gost ovosedmičnog izdanja emisije “Crvena olovka” bio je bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u i šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burch univerziteta, Alija Kožljak.

U toku intervjua, Kožljak se osvrnuo na huškačku i zapaljivu retoriku Milorada Dodika, sankcije EU i SAD koje su najavljene za našu zemlju, zašto visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ne želi koristiti Bonske ovlasti, koje je rješenje za trenutnu situaciju u našoj zemlji….

Veselje u šatorima

Na pitanje urednice i voditeljice Helene Javor – Ibrahimbegović kako komentira to što je Milorad Dodik prije sjednice Predsjedništva u ponedjeljak doveo harmonikaša u svoj kabinet, Kožljak je istakao da je to izraz primitivizma.

– Ja mislim da gospodin Dodik već odavno ne uvažava institucije BiH. On je ipak trebao da se zadrži u svojoj šatorskoj atmosferi u kojoj je navikao to da radi, i šalje poruke mira, pjeva, veseli se, što je njegovo legitimno pravo kao građanina. Međutim, ovdje se radi o instituciji BiH i ja se slažem sa onima koji su rekli da on na ovaj način najviše govori o sebi i da najviše štete nanosi onima koje predstavlja – izjavio je Kožljak.

Najavljene sankcije

Na pitanje hoće li biti rata, Kožljak je istakao da je uvjeren da do toga neće doći.

-Ja sam ubijeđen da i gospodin Dodik ne želi rat. Moje lično mišljenje je da je Dodik veseljak, raspoložen za druženje i da nije za rat. I 90-ih godina kako znamo nije učestvovao u ratnim zbivanjima, tako da njemu u interesu rat nije sigurno – istakao je Kožljak.

Kožljak se osvrnuo i na najavljene sankcije od strane SAD i EU.

-Ja mislim da je ovo početak Dodikovom političkog kraja. To će se vrlo brzo obznaniti kroz sveopšte djelovanje međunarodne zajednice koje pored ostalog uključuje i sankcije. Siguran sam da je jedan od prvih na toj listi upravo Milorad Dodik koji će i na taj način biti limitiran da djeluje na ovako destruktivan način – zaključio je Kožljak.

(Avaz/PRESS)