Četvrtak, 24.10.2024.

BH TELECOM – dobit sve manja, usluga sve lošija, nezadovoljni korisnici sve brojniji, a direktor Kahriman korisi ono što od je ostalo od firme da promoviše sebe i SDA

Subota, 21.08.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Prije nekoliko noći u okviru Sarajevo Film Festivala, BH Telecom je priredio gala večer za njima bliske goste. U hotelu Evropa, na vrhunskom nivou organizovan je za njihovu dušu i koncert Dine Merlina.

Malo je vjerovatno da je koncert Merlin držao zarad dobrih odnosa sa direktorom Sedinom Kahrimanom, nekadašnjim direktorom Mirsadom Zaimovićem ili bilo kim drugim funkcionerom SDA, a mnogo je vjerovatnije da je BH Telecom iskeširao poveliku svotu novca za ovu marketinšku noć.

Postavlja se pitanje da li je etično i ima li potrebe uopće da firma kao što je BH Telecom, firma koja je u predominantno državnom vlasništvu, rasipa svoj novac na ovakav način?

Prema podacima iz finansijskih izvještaja, dostupnih na zvaničnoj web stranici BH Telecoma, ovo preduzeće je u 2010. godini (doba još uvijek tekuće svjetske ekonomske krize) ostvarilo neto dobit od 154,11 miliona KM, 2011. godine 150,22 miliona KM, 2012. godine 147,48 miliona KM, 2013. godine 133,15 miliona KM, 2014. godine 78,59 miliona KM, te 2015. godine 80,17 miliona KM, da bi taj broj u 2018. kako je već spomenuto, spao na 60,7 miliona KM, 2019. pad se nastavio do 50,9 miliona, 2020. godine 47,2 miliona uz tendenciju nastavka ovog negativnog trenda.

U oktobru prošle godine o stranačkom zapošljavanju i nepotizmu po kojem je ovo preduzeće postalo poznato, progovorili su i sami radnici, te su organizovali štrajk.

“U nekada najboljoj kompaniji, njena uprava kao i Vlada FBiH koja je imenuje, već duži vremenski period radi na uništavanju i rušenju našeg zajedničkog dobra. To najbolje oslikavaju rezultati poslovanja koji su iz godine u godinu sve gori, a stanje unutar kompanije je i gore od onog što svi vidimo. Dugogodišnje stranačko zapošljavanje, potpomognuto nepotizmom, dovelo je radnike i kompaniju do samog dna”, kazali su tada radnici BH Telecoma, te uputili apel da se spasi firma od propadanja.

Ova firma koja je godinama unazad služila za stranačka, rodbinska i druge vrste uhljebljavanja konačno pokazuje i rezultate toga. Dok brojke neto dobiti iz godine u godinu opadaju, paralelno raste broj nezadovoljnih korisnika BH Telelcoma.

Nekvalitet koji nam guraju pod izgovorom da su “domaći i naši” više jednostavno nema prolaza.

Pristojan internet na telefonu preko BH Telecoma možete imati samo uz glavne ulice, na svakoj masovnijoj proslavi rođenadana, a da ne kažemo koncertu ili utakmici izgubite mrežu ovog operatera, više vas ni ne čudi što kanale na ‘MOJA TV’ nemate iako je uredno prikopčana i uredno je plaćate, čak i preplaćujete.

Ipak generalni direktor Sedin Kahriman našao je shodnim novac, umjesto u kvalitetniju uslugu, usmjeriti u direktnu samopromociju i indirektnu promociju SDA iz koje dolazi.

Podsjetimo i to da je Centar Civilnih Inicijativa (CCI) pozivao na smjenu ili ostavku Sedina Kahrimana, generalnog direktora BH Telecoma, zbog imenovanja za v.d. predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

“Prema Zakonu o javnim preduzećima u Federaciji BiH, članom 12. propisano je da u upravi javnih preduzeća ne mogu biti lica koja vrše funkciju u političkim strankama. Imenovanjem za v.d. predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, Sedin Kahriman ne može biti istovremeno i generalni direktor BH Telecoma”, naveli su iz CCI-ja.

Pozvali su na ostavku Sedina Kahrimana, a u suprotnom su plozvali sve odgovorne, prvenstveno Nadzorni odbor BH Telecoma da održi sjednicu na kojoj će smijeniti trenutnog generalnog direktora. 

“Bilo koje uplitanje političkih stranaka u rad javnih preduzeća štetno je ne samo po poslovanje javnih preduzeća, već po društvo u cjelini. Politizacija javnih preduzeća dovodi do toga da je poslovanje javnih preduzeća partijski orijentisano i ima za cilj ispunjavanje partijskih težnji, umjesto djelovanja koje je u interesu svih građana”, saopćeno je iz Centara civilnih inicijativa.

Niti jedno niti drugo se nije desilo, a u međuvremenu Kahriman uspješno koristi resurse firme na način kako strančka Centrala misli da bi bilo korisno.

I za kraj jedna regionalno popularna šala, ali istinita:

IZGOVOR, NE MOGU SAD, NEMAM MREŽE, JE POTPUNO LEGITIMAN U BOSNI I HERCEGOVINI.”

(PRESS)