Ponedjeljak, 20.05.2024.

Bot SDA bi mogao ostati i bez državljanstva BiH, istražuju se i detalji o događaju iz 1995. godine kada su granatom gađani policajci u valonskoj općini Bastogne

Nedjelja, 21.03.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine intenziviralo je istragu protiv radikalnog “ratnika” SDA na društvenim mrežama Jasmina Mulahusića, a koja se vodi u dva prvaca. Mulahusić se istražuje zbog sumnje u počinjenje krivičnog djelo “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”, ali i zbog načina na koji je stekao državljanstvo Luksemburga s obzirom na to da prema važećim bh. zakonima on ne može u isto vrijeme biti državljanin Bosne i Hercegovine i Luksemburga, piše PRESS.

Državno pravosuđe, kako nezvanično saznajemo, zatražit će od Luksemburga dostavljanje svih informacija o načinu na koji je Mulahusić stekao državljanstvo Luksemburga kao i podatke o njegovoj krivičnoj prošlosti. Istražitelje posebno zanimaju medijski navodi o njegovoj povezanosti s terorističkim organizacijama i radikalnim grupacijama, a u tom kontekstu i s događajem iz decembra 1995. godine koji se odnosi na trgovinu oružjem i gađanje granatom pripadnika policije u valonskoj općini Bastogne. Na tom tragu,Tužilaštvo BiH vjerovatno će zatražiti i uvid u predmet koji je 1999. godine vodio tužitelj Michela Bourleta.

Odvojeno od krivičnog djela “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti” vodi se istraga o državljanstvu Jasmina Mulahusića. On ni po kojem zakonskom osnovu ne može u isto vrijeme biti državljanin Bosne i Hercegovine i Luksemburga. Naime BiH ne dozvoljava dvojna državljanstva svojim državljanima osim ukoliko ne postoji bilateralni sporazum zaključen između Bosne i Hercegovine i druge države, a koji je odobrila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, u skladu sa članom IV.4.d) Ustava Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina ima sklopljene sporazume o dvojnim državljanstvima samo s Republikom Hrvatskom, Rupublikom Srbijom i Kraljevinom Švedskom. Mulahusić je nakon sticanja državljanstva Luksemburga bio obavezan da obavijesti bh. organe o tome da je dobrovoljno stekao državljanstvo druge zemlje kako bi se pokrenula procedura njegovog ispisa iz bh. državljanstva.

“Državljanstvo BiH gubi se dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva, ukoliko se ne određuje drugačije bilateralnim sporazumom zaključenim između BiH i te države koji je odobrila Parlamentarana skupština u skladu sa članom IV (4) (d) Ustava”, piše u članu 17. Zakona o državljanstvu BiH za čiju je provedbu nadležno Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Identična odredba piše i u Zakonu o državljanstvu Federacije BiH, a koji je također važan jer Mulahusić ima prijavljeno mjesto prebivališta u Zavidovićima, općini koja se nalazi u Federaciji BiH.

Državljanstvo Federacije prestaje dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva, ukoliko se drugačije ne odredi bilateralnim sporazumom zaključenim izmedju Bosne i Hercegovine i druge države, koji je odobrila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, u skladu sa članom IV.4.d) Ustava Bosne i Hercegovine”, piše u članu 16. Zakona o državljanstvu Federacije BiH za čiju je provedbu nadležno Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ukoliko povratna informacija iz Luksemburga bude da radikalni “ratnik” SDA na društvenim mrežama ima državljanstvo Luksemburga nadležni organi po sili zakona morat će pokrenuti proceduru oduzimanja bh. državljanstva Jasminu Mulahusiću jer ga posjeduje nezakonito.

Iako se često u neznanju tumači kako navedene odredbe nisu važeće zbog odluke Ustavnog suda BiH treba istaći kako je odredba o dvojnim državljanstvima BiH sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine. Dakle, Ustav BiH kao najviši pravni akt u članu 1. stav 7. navodi sljedeće: “Državljani Bosne i Hercegovine mogu imati državljanstvo druge države, pod uslovom da postoji bilateralni ugovor između Bosne i Hercegovine i te države kojim se to pitanje uređuje, a koji je odobrila Parlamentarna skupština u skladu sa članom IV, stav 4, tačka“.

(PRESS)