Petak, 03.05.2024.

PRESS KOLUMNA: NOVI AMERIČKI PREDSJEDNIK I BOSNA I HERCEGOVINA; BIDEN TREBA DOBITI PARTNERA DA BI SE MOGLO UNAPRIJEĐIVATI

Četvrtak, 21.01.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Promjenom u Bijeloj kući došlo je do svojevrsnog olakšanja, radosti i probuđene nade u Bosni i Hercegovini. Posebno u dijelu zemlje gdje su probosanske političke snage u moći, tamo gdje se na svaki, pa čak i potencijalno povećani angažman Amerike u Bosni gleda blagonaklono. Amerika je najvažniji partner naše zemlje, učinila je mnogo za našu zemlju, predstavljala oslonac u najtežnim vremenima. Sada ponovo postoji vjera da će Amerika „podići na noge“ Bosnu i Hercegovinu je Joe Biden predsjednik SAD. A on je naš istinski prijatelj i poznaje nas dobro. 

Ipak, da bi predsjednik Biden sa svojom administracijom mogao pomoći našoj zemlji trebaju mu domaći partneri. Partneri u ovdašnjim vladama, institucijama, donosiocima odluka. A njih, uglavnom, nema. 

Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH su zarobljene institucije. Niko od njih više ništa ne očekuje.

SNSD će sve što može zaustaviti, HDZ usporiti, SDA zloupotrijebiti. Ostali partneri u vlasti će ih pratiti u tom jadnom višegodišnjem poduhvatu, a svi zajedno će svakog mjeseca dobijati ogromne plate, zabrinuti jedino zbog činjenice da zbog pandemije ne mogu na službena putovanja, vidjeti svijeta, „štiklati“ dnevnice.

Za narod ih odavno nije briga, situacija u vezi nabavke vakcina je tu istinu u potpunosti ogolila. Niti znaju, niti mare. 

Vlada FBiH radi u nekom vakumu, ne predstavlja značajan faktor, bez integriteta i podrške. Vlada RS, sa druge strane, uopće nije zainteresirana za boljitak Bosne. 

Jedine svijetle tačke su pojedine vlade u kantonima FBiH sa bošnjačkom većinom, prevashodno u KS i uskoro u TK. S ovim vladama i predstavnicima većine koje ih formiraju Amerika će moći sarađivati, naravno, u mjeri kojoj ovlasti dozvoljavaju. I možda malo „preko toga“, šta god to značilo. 

U međuvremenu se politička javnost ove zemlje mora fokusirati na promjene na izborima 2022. godine kako bi Bidenova administracija dobila kvalitetnog partnera barem u dijelu svog mandata.

Umjesto bezličnog Džaferovića mora doći državnik sa željom i voljom. Umjesto uljuljanog Komšića mora doći neko ko će inicirati i raditi. Možda se i Dodik čak može zamijeniti, ništa više nije nemoguće, jer sve je življa opozicija i u RS-u, vidjet će se.  

Šira koalicija okupljena oko Četvorke ima historijsku šansu da preuzme sve značajne poluge vlasti na federalnom i državnom nivou 2022. godine. Bakir Izetbegović je prije nekoliko dana u jednom intervrvjuu zatražio šansu, praveći se da ne zna kako je ciničan taj njegov zahtjev nakon toliko godina, haman desetljeća u kojima direktno ili indirektno upravlja procesima u ovoj zemlji. On tu šansu više šansu ne zaslužuje, neće je ni dobiti, zaslužuju je mlađi politički lideri u probosanskom političkom bloku, njima treba biti pružena. 

Četvorka i stranke koje će particirati u široj koaliciji na izborima 2022. godine su jučerašnjom inauguracijom predsjednika Bidena dobile još jedan imperativ pobjede i dolaska na vlast na svim nivoima. Neko je dužan predsjedniku Bidenu pomoći, kako bi on mogao više i sadržajnije mogao pomoći nama. Ovi što su sada na vlasti njemu nisu adekvatan partner i to će se, na žalost, veoma brzo pokazati. ​

(PRESS)