Ponedjeljak, 20.03.2023.

Oglasio se MUP KS: U neredima u Blažuju učestvovalo je 2.000 migranata!

Četvrtak, 21.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS su se oglasili o informacijama koje trenutno imaju o sinoćnjim dešavanjima u migrantskom kampu Blažuj u Sarajevu.

Oni navode da su sinoć u 20:00 sati službenici privremenog imigracionog centra Blažuj obavijestili dežurnu službu Pete policijske uprave da je u krugu kampa, u ulici Kamenolom, na području općine Ilidža došlo do okupljanja više osoba koje borave u navedenom centru i međusobne tučnjave. 

Na mjesto događaja je upućeno više policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo koji su potvrdili navode iz prijave i ustanovili da je došlo do narušavanja javnog reda i mira od strane korisnika imigracionog centra, kazali su oni, a prema riječima našeg reportera, na terenu je bilo desetine policijskih vozila. Kako je kazao Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, u neredima je učestvovalo otprilike 2.000 migranata.

“Prilikom nereda su lakše povrijeđena dva policijska službenika i jedan službenik imigracionog centra. Također, oštećeno je više motornih vozila vlasništvo Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i IOM-a, kao i prostorije prihvatnog centra, kompjuterska i uredska oprema u pomenutom centru”, rekli su iz MUP KS.

Policija je u kampu Blažuj (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Policija je u kampu Blažuj (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Iz policije nisu naveli da li su povrijeđeni migranti kao i to da li je neko uhapšen zbog ovih krivičnih djela. Kazali su da je došlo do međusobne tuče među migrantima, a sinoć nam je iz policije rečeno i da su pripadnici IOM-a vođu jedne od grupa u kampu pokušali izmjestiti kako bi održali red u Blažuju. 

Migrant iz Bangladeša je kazao da je do nereda došlo nakon što je jedan Iranac rekao loše stvari o poslaniku Muhamedu, a zatim su Afganistanci, Pakistanci došli i napravili problem.

Migranti ispričali šta se dešavalo (Foto: D. Ć./Klix.ba)Migranti ispričali šta se dešavalo (Foto: D. Ć./Klix.ba)

“Razbili su stakla, napravili problem i potukli se sa policijom. Zatim je policija došla i bacila suzavac”, rekao je on.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Nastavlja se dalji rad na utvrđivanju svih okolnosti, u cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnih djela nasilničko ponašanje, laka tjelesna ozljeda, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, krađa i oštećenje tuđe stvari.

U ovom kampu se nalazi veliki broj migranata, čak više od 3.000 njih. To je potvrdio i Nermin Muzur, načelnik Ilidže, dok mještani Blažuje tvrde da ih tu ima preko 4.000.

(Klix)