Subota, 20.04.2024.

Amerika šalje specijalnog savjetnika za istrage u BiH i region

Ponedjeljak, 20.12.2021. | BiH | Globus | Najnovije | Vijesti

Vlada Sjedinjenih Američkih Država imenovat će stalnog pravnog savjetnika koji će raditi na tome da se povećaju kapaciteti za istrage, krivično gonjenje i suđenja u slučajevima koji se odnose na korupciju i organizovani kriminal širom Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Kosovo, piše portal RTCG.

Savjetnik će, kako preciziraju, djelovati iz Zagreba, a pomoć će biti fokusirana uglavnom na prevare u javnim nabavkama, korupciju, pranje novca, organizovani kriminal, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima.

Oglas na koji su mogli da se jave zainteresovani istekao je 13. decembra, a stalni pravni savjetnik radit će u mandatu od 14 mjeseci, počev od aprila 2022. godine ili približno tog datuma, sa mogućnošću produženja, u zavisnosti od dostupnosti finansijskih sredstava, javlja portalanalitika.

Kako se ističe, stalni pravni savjetnik bit će dodijeljen Ambasadi SAD u Zagrebu i radit će u bliskom partnerstvu sa Ministarstvom pravde Hrvatske.

“Stalni pravni savjetnik će predstavljati Ministarstvo pravde i OPDAT u sprovođenju aktivnosti tehničke pomoći finansiranih od Biroa State Departmenta za međunarodne narkotike i poslove sprovođenja zakona kako bi se povećali kapaciteti za istragu, krivično gonjenje i suđenje u slučajevima koji uključuju korupciju i organizovani kriminal širom Zapada Balkan. Konkretno uključujući Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju. Ovo je regionalni program”, piše u tekstu javnog oglasa.

Pomoć će se fokusirati na prevare u nabavkama, korupciju, pranje novca, organizovani kriminal, FinTech, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima.

“Ovo će uključivati tehničku pomoć, mentorstvo i savjete o istrazi, krivičnom gonjenju i odlučivanju u slučajevima. Takođe će uključivati analizu i savjete o postojećim ili zakonima na čekanju. Stalni pravni savjetnik će koordinirati i blisko sarađivati sa drugim savjetnicima dodijeljenim različitim balkanskim zemljama. Pored toga, stalni pravni savjetnik će blisko sarađivati i sa osobljem ambasada SAD u različitim balkanskim zemljama”, piše u tekstu oglasa.

Pojašnjava se da je Misija Kancelarije za razvoj, pomoć i obuku tužilaštava u inostranstvu (OPDAT) da razvije i administrira tehničku i razvojnu pomoć dizajniranu da unaprijedi sposobnosti institucija sektora pravde i njihovog osoblja za sprovođenje zakona.

Ova pomoć se daje kako bi se tim institucijama i njihovom osoblju omogućilo da se efikasnije bore protiv terorizma, transnacionalnog organizovanog kriminala, korupcije, finansijskog kriminala i drugih vrsta zločina.