Utorak, 16.04.2024.

Svjedočio brat Amira Zukića: ‘Niko nije živio u kući kada je pištolj pronađen… Pištolj je bio u vlasništvu hotela Evropa…’

Utorak, 19.10.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Amir Zukić, Safet Bibić, Senad i Nedžad Trako, Ramiz Karavdić, Esed Džananović i Asim Sarajlić su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem

Na suđenju sedmerici optuženih zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, brat prvooptuženog Amira Zukića je ispričao da niko nije živio u kući njihovih roditelja kada je pištolj pronađen te da mu je majka ranije rekla da je pištolj bacila u smeće.Hamdija Zukić je izjavio da je znao za pištolj koji je pronađen u kući njihovih roditelja na Panjinoj kuli.

Kako je ispričao, pištolj je bio u vlasništvu hotela Evropa, i njegov otac ga je dobio od direktora, koji je bio komandant Civilne zaštite, kako bi se zaštitila imovina firme.

Posvjedočio je da je hotel izgorio, a da je pištolj ostao u njihovoj kući te da je nakon akcije “Žetva” 2001. godine trebao biti vraćen u nadležnu stanicu. Svjedok Zukić se prisjetio da je njihova majka tom prilikom rekla da pištolj više nije u kući i da ga je ona “davno bacila u smeće”.

– Vjerujući u to, nije se više pokretalo to pitanje – kazao je Zukić, dodavši da je njihova majka oboljela od demencije te da je bolest bila sve dominantnija.

– Niko nije živio u kući kad je pištolj pronađen – rekao je Zukić. Odgovarajući na pitanja Zukićeve braniteljice Senke Nožice, svjedok je kazao da optuženi od 1997. godine nije živio na toj adresi, kao i da se nakon smrti roditelja kuća vodi na njemu i bratu.

Drugi svjedok, Amir Šehić je ispričao da je na adresi Hamdije Čemerlića 16 od 1996. godine živio i optuženi Zukić. – On je bio komšija, prekoputa stanovao – rekao je Šehić, dodavši da se optuženi Zukić nakon nekog vremena oženio te da je imao suprugu i dvoje djece. Amir Zukić, Safet Bibić, Senad Nedžad Trako, Ramiz Karavdić, Esed Džananović i Asim Sarajlić su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Na ovom ročištu iskaz je dao i svjedok Damir Samardžić, koji je naveo da od 2010. godine poznaje optuženog Zukića, koji se tada doselio u zgradu na adresi Zagrebačka 30.

Na pitanje Nožice da li je ikada razgovarao sa optuženim Zukićem, Samardžić je ispričao da je 2013. bio popisničar stanovništva. Kazao je da su u stanu optuženog bile četiri osobe, ali da je on popisao troje jer je Zukić zbog izborne baze bio prijavljen na drugoj adresi, Panjinoj kuli.

Nastavak suđenja je zakazan za 8. novembar.

Detektor.ba,