Utorak, 30.04.2024.

Elvedin Okerić: Kanton Sarajevo je trn u oku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine

Petak, 19.03.2021. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti

Povodom znatno narušenog epidemiološkog stanja u Kantonu Sarajevo za Klix je govorio predsjedavajući kantonalne Skupštine Elvedin Okerić, a komentarisao je i druge aktuelnosti.

Osvrnuo se na reakciju kantonalne i viših nivoa vlasti na pogoršanje epidemiološke situacije, a posebno na djelomično 15-dnevno zatvaranje ili lockdown koji u Sarajevu počinje večeras od 21 sat.

Tema razgovora s Okerićem, koji je član Naroda i pravde (NiP), bila je (ne)saradnja kantonalne vlade i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Govorio je i o odluci Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine da su neustavne izmjene zakona kojima su razdvojena odnosno spojena ministarstva u KS.

Komentarisao je i borbu protiv korupcije, kao obećanjem kantonalne vlasti, a najavio je i nastavak podrške plivačici Lani Pudar.

Epidemiološka situacija u KS je najteža od početka pandemije koronavirusa. Da li ste zadovoljni odgovorom kantonalne i viših instanci vlasti na takvu situaciju?

Sigurno je da ne postoji vlada na svijetu koja je u potpunosti zadovoljna rezultatima svih mjera koje je preduzela jer je situacija izazvana pandemijom u svakom pogledu vanredna i u mnogim segmentima nepredvidiva.

U ova dva i po mjeseca, koliko su nova skupštinska većina i nova vlada na čelu KS, većina aktivnosti podređene su borbi s posljedicama koje je izazvala pandemija. Krizni štab Ministarstva zdravstva kontinuirano je radio i napravio niz značajnih koraka, od propisanog protokola liječanja do uvođenja drive-in punktova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i inspekcije pojačale su nadzor, prilikom kreiranja budžeta u januaru, bez obzira na veliki pad javnih prihoda, predviđen je do sada najveći iznos sredstava za podršku privredi, a pripremljen je i prijedlog tzv. korona-zakona za pomoć privredi.

S obzirom na nagli porast oboljelih, nedavno smo održali i hitnu sjednicu Skupštine KS na kojoj smo usvojili 28 zaključaka koji idu u tri smjera – jačanja kapaciteta zdravstvenih ustanova koje su iscrpljene i kadrovski i u kontekstu prijema i smještaja COVID pacijenata, potom jačanje nadzora s ciljem dosljednog provođenja propisanih mjera, te intenziviranje podrške sektoru privrede i očuvanju radnih mjesta.

Nažalost, ruke su nam u velikoj mjeri vezane jer je izostalo adekvatno djelovanje viših nivoa vlasti, pa svi napori djeluju nedostatno. Niz propusta državnog i federalnog nivoa, od dopuštanja da strani turisti ulaze u Bosnu i Hercegovinu bez PCR testa, nepojmljivog kašnjenja s nabavkom vakcina, do izostanka sistemskih mjera prevencije, ključni su uzroci svih nastalih problema, prvenstveno naglog i ubrzanog porasta oboljelih i ogromnog opterećenja zdravstvenog sistema.

Djelomično zatvaranje Sarajeva počinje večeras i zbog toga je dio javnosti nezadovoljan. Prije svega nezadovoljni su ugostitelji. Prvo zatvaranje od prošle godine desilo se prošli vikend. Da li je zatvaranje zaista adekvatno rješenje?

Zatvaranje Sarajeva bio je svojevrstan apel na više nivoe vlasti, posebno na FBiH, da preuzme odgovornost i preduzme mjere za koje je nadležna.

Sve mjere KS koje FBiH ne dopuni svojim mjerama neće biti dovoljne. Za prevazilaženje ovakve krize mora postojati sinergija svih nivoa vlasti.

Nije to bio apel samo sarajevske kantonalne vlasti, već zdravstvenih radnika, koji su na prvoj liniji i na izmaku snaga. Umnogome su desetkovani koronavirusom, između ostalog, i zbog činjenice da nisu vakcinisani i zato su prinuđeni da rade nadljudski, i po 20 sati u smjeni.

Razumijemo ugostitelje i sutuaciju u kojoj su se našli, ali kanton je posljednji krivac u lancu odgovornih za nabavku vakcina, primjerenije bi bilo da su makar oni zahtjevi koji su išli u pravcu nabavke vakcina bili adresirani na Vladu FBiH.

Kada su se oglasile zdravstvene ustanove i pokazale u kakvim uslovima rade, čini mi se i da je taj bunt dijela ugostitelja splasnuo.

Vlada KS je, kako rekoh, pripremila prijedlog novog korona-zakona i uskoro će biti usvojen, tako da privreda neće biti prepuštena sama sebi, štaviše, bit će potpomognuta i iznad zahtijeva ugostitelja.

Sarajevska vlast tvrdi da entitetska vlada nije spremna na saradnju. Na osnovu čega ste to zaključili?

Od imenovanja Vlade Šestorke u KS, s kraja 2018. godine, Vlada FBiH ne da nije spremna na saradnju, nego vrši evidentne opstrukcije.

Sjetit ćete se besmislene apelacije federalnog premijera Novalića o ustavnosti donošenja budžeta KS za 2019. godinu ili poskupljenja plina u jeku sezone čiju je cijenu Vlada KS bila primorana nadoknaditi iz svog budžeta kako građani ne bi ispaštali te federalne hirove i pritiske.

Svojim pritiscima i opstrukcijama želi se usporiti i obesmisliti rad Vlade KS da bi se pokazalo da nije sposobna. Pozitivni trendovi u KS, koji su bili privremeno prekinuti dovođenjem vlade “Petak 13.”, režimska stranka sa svojim satelitima nikada nam nije oprostila.

Navikli smo na njihove opstrukcije, one su nam dokaz da smo na pravom putu.

Kako komentarišete presudu Ustavnog suda FBiH da nije ustavna izmjena zakona kojim su razdvojena odnosno spojena pojedina kantonalna ministarstva, a koji je tako odlučio nakon apelacije premijera Novalića?

Ustavni sud FBiH svojom presudom nije doveo u pitanje imenovanje Vlade KS, ona je ustavna i zakonita.

Također, razdvajanje Ministarstva obrazovanja na dva i spajanja Ministarstava komunalne privrede i prostornog uređenja u suštini Ustavni sud nije doveo u pitanje, već samo proceduru.

Naime, nisu prikupljena mišljenja radnih tijela Skupštine odnosno komisija, mišljenja koja svakako nisu obvezujuća za odluke Skupštine niti su mogla biti eliminatorna u ovom procesu.

S obzirom na to da suština imenovanja vlade i rekonstrukcija ministarstava nije ni po čemu upitna, očekivali smo da presuda Ustavnog suda bude drugačija. Kako god, djelujemo institucionalno, odluke Ustavnog suda ne dovodimo u pitanje i proceduru ćemo provesti što hitnije kako bismo omogućili nesmetan rad ova tri resora jer kanton ima ustavne nadležnosti za oblasti obrazovanja, prostornog uređenje i komunalne privrede.

Završene su i konsultacije sa stručnjacima OHR-a o ovom procesu.

Zanimljivo je da premijer koji konstatno ulaže apelacije Ustavnom sudu na račun Vlade Kantona KS sam ne poštuje odluke istog tog Ustavnog suda. Više od deset godina stoje neimplementirane presude o neustavnosti dva ministarstva u njegovoj vladi, a on je na funkciji premijera većinu tog vremena. Toliko o principijelnosti.

Ovo je još samo jedan dokaz da režim, koji je izgubio kontrolu nad KS, ne preza od korištenja svih mehanizama da usporava i blokira rad vlade i nove skupštinske većine u KS, ne misleći koliku štetu građanima čini. Njima je Sarajevo trn u oku. To pokazuje i jučerašnja sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj su odbili uvođenje mjera da se pandemija u FBiH stavi pod kontrolu, prepuštajući KS da sam vodi ovu tešku bitku.

Zašto mislite da je KS trn u oku Vlade FBiH?

Reforme u KS, posebno one u oblasti antikorupcije, očito im mrse račune.

Sarajevo je i ekonomski i administrativni centar Bosne i Hercegovine, reforme koje su u njemu započete polako se prenose u sve dijelove Bosne i Hercegovine. Taj trend njih plaši.

Njihov koncept politike, u čijem je fokusu lični interes užih stranačkih krugova je dugoročno ugrožen, gube poluge moći i to im stvara nervozu. Programske koalicije i antikorupcijski principi koji se postepeno uspostavljaju kao novi koncept u politici njima je neprihvatljiv.

Njihov je program “tenderisanje”, oni su naviknuti na takvu politiku.

U nekoliko navrata ste spomenuli borbu protiv korupcije. To je često obećanje kantonalne vlasti. Šta uopće znači ta borba?

Govorio sam o tome i ranije, ali ću ponoviti jer je od velikog značaja za ozdravljenje ovog društva.

Ignorisanje problema korupcije, koja izjeda ovu državu i društvo u svim segmentima, jedan je od najvećih razloga zašto insistiramo na ovoj politici i zašto sve naše koalicije uspostavljamo na principu borbe protiv korupcije.

Samo se zakonskim normiranjem antikorupcije mogu postići trajni željeni efekti. Neke smo zakone već donijeli u 2019. godini u vrijeme vlade Šestorke, poput Zakona o porijeklu imovine izabranih i imenovanih dužnosnika i uspostave registra uposlenih u KS, a neki su u završnoj fazi pripreme poput zakona o prevenciji i borbi protiv korupcije i zakona o zabrani nepotizma i stranačkog upošljavanja, kao i nova uredba o dodjeli sredstava neprofitnim organizacijama i udruženjima iz budžeta KS.

Prije nekoliko dana uspostavljen je i registar poticaja privredi. Na posljednjoj hitnoj sjednici donijeli smo i deklaraciju kojom poseban fokus stavljamo na sprječavanje zloupotreba javnih sredstava tokom pandemije.

Pored trenutnog fokusa na borbu protiv pandemije i njenih posljedica kojoj smo podredili gotovo sve svoje kapacitete, nastavljamo na jačanju sistema antikorupcije. Svjesni smo da će nas zbog toga i dalje opstruisati i napadati na sve načine, ali posustati sigurno nećemo. Oni to znaju. Žalimo samo zbog činjenice da će zbog svih njihovih postupaka štetu snositi prvenstveno građani.

Vi i kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić ste se susreli s vrlo perspektivnom plivačicom Lanom Pudar. Obećali ste joj podršku. U čemu će se ogledati vaša podrška?

Bila nam je čast ugostiti takvu mladu sportistkinju kakva je Lana, te njenog oca i trenera. Kanton Sarajevo uvijek je imao senzibilitet kada je u pitanju podrška našim sportistima.

Uspješni sportisti i njihovi napori da na najbolji način predstave našu domovinu zaslužuju maksimalnu podršku.

Podržat ćemo pripreme Pudar za učešće na Olimpijskim igrama. Jedini smo kanton u FBiH koji ima olimpijski bazen, tako da ćemo staviti sve svoje resurse kada je u pitanju trenažni proces i pripreme za veliko takmičenje.