Petak, 26.04.2024.

Tanović: Cilj Općinske organizacije Crvenog križa Novo Sarajevo je da vrati mjesto koje joj pripada

Ponedjeljak, 18.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

U Općini Novo Sarajevo održan je radni sastanak sa predstavnicima Općinske organizacije Crvenog križa NS na kojem je razgovarano o aktivnoj podršci koju će ova lokalna zajednica pružiti ovoj važnoj organizaciji.

Delegacija Crvenog križa Novo Sarajevo je prisutne upoznala o primjeni Zakona o Društvu Crvenog križa BiH i Zakona o Crvenom križu FBiH, zatim o prvostepenoj presudi u vezi sa povratom imovine Dječijeg odmarališta Općinske organizacije Crvenog križa Novo Sarajevo u Lozici kod Dubrovnika, kao i drugim aktivnostima iz domena rada ove organizacije.

Kao dodatni vid pomoći i podrške, u narednim periodu će se aktivno uključiti i Pravobranilaštvo Općine Novo Sarajevo u savjetodavnom smislu i u skladu sa zakonskim mogućnostima.

Prilikom predstavljanja aktivnosti i rada OO Crvenog križa Novo Sarajevo, sekretar Asad Kučević je podsjetio je da se radi o Udruženju građana – neprofitnoj organizaciji koje je dobilo javna ovlaštenja, ali ne i izvore finansiranja. Naglasio je u svom radu nastoje pomoći svima onima kojima je to najpotrebnije.

Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo istakao je da je cilj Općinskoj organizaciji Crvenog križa Novo Sarajevo vratiti mjesto koje joj pripada.

“Podržavamo rad ove organizacije, a posebno sa aspekta boljeg opremanja njihovih struktura. U narednom periodu nastojat ćemo raditi na unapređenju naše saradnje”, naglasio je Tanović.

Ovom prilikom, predstavnici Crvenog križa Novo Sarajevo načelniku Općine Tanoviću uručili su publikaciju “Stoljeće humanosti” čime su mu čestitali na osvojenom mandatu, te zaželjeli puno sreće i uspjeha u predstojećem periodu.

Na kraju sastanka izvršena je i primopredaja lutki za vježbu oživljavanja.

Putem provedenih javnih nabavki za 2020. godinu, izvršena je nabavka pet lutki za vježbu oživljavanja, zaštitnih sredstava za umjetno disanje (10 setova po 50 komada u setu) i 2 seta disajnih vrećica-pluća (50 komada u setu), a sve u cilju obuke što većeg broja osoba za pružanje pomoći oživljavanja. Ukupna vrijednost nabavke je 6.000 KM.