Ponedjeljak, 20.03.2023.

Katica: Trudit ću se da primimo 300 novih policajaca, korupcija je rak rana svakog društva i protiv toga ćemo se boriti

Ponedjeljak, 18.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Novi stari ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govorio je za portal Klix gdje je pohvalio rad policije, najavio zapošljavanje novih službenika, govorio o problemima i izazovima te poručio da će ova vlada raditi pošteno i transparentno kako bi građani imali kvalitetniji život.

Na samom početku razgovora Katica je kazao kako ima samo pozitivne riječi za rad pripadnika Uprave policije Kantona Sarajevo, a posebno za vrijeme pandemije koronavirusa, jer su policijski službenici bili na prvoj liniji odbrane uz zdravstvene radnike.

Vratili ste se na ministarsku funkciju, ali u drugačijem okruženju izazvanom koronavirusom. Kakvo stanje ste zatekli i kako ocjenjujete sigurnosnu situaciju?

Policijski službenici su bili na prvoj liniji, pored medicinskih radnika, u borbi protiv pandemije. Aktivnošću policije su zasigurno smanjene i posljedice pandemije. S druge strane, naši policijski službenici imali su zadatak da se brinu i o sigurnosti građana i moram reći da taj posao dobro rade i pored problema u MUP-u u vezi s nedostajućim kadrovima, jer na dnevnom nivou nedostaje i do 450 ljudi. Imamo kolege koji odlaze u penziju, zatim oboljele od Covida koji su na liječenju… S obzirom na sve to, mogu reći da su službenici MUP-a KS i Uprava policije radili dobar posao. Imamo i migrantsku krizu čije se posljedice najviše osjećaju u Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo, što je dodatni faktor koji dodatno usložnjava rad policije.

Najavili ste kadrovsko jačanje policije u Kantonu Sarajevo. O kojem broju novih službenika govorimo i kada se može očekivati da krenu na teren?

Mislim da našoj Upravi policije trebaju odmah novi policijski službenici, ali uslijed zakonskih uslova i potrebe za obukom službenika i donošenja određenih podzakonskih akata u MUP-u što sam tražio da se što prije uradi, neće biti brzo kako bih volio. No, ja ću se truditi da to bude što prije. Biće odliva kadrova i u budućnosti i bit će potrebno zanoviti policijski kadar. Želimo imati najbolje i najstručnije kadrove.

Postoji odluka Vlade da se primi 230 policijskih službenika, ali trudit ću se da osiguramo sredstva u budžetu za 300 policijskih službenika. Ove godine se može očekivati raspisivanje konkursa i upućivanje na policijsku akademiju, a vjerujem da ćemo tokom 2022. godine imati te službenike i na poslu.

Spomenuli ste i migrantsku krizu. Policija ima pune ruke posla kako bi održala stabilnu sigurnosnu situaciju, no krivična djela čiji su počinitelji migranti s razlogom su unijeli zabrinutost i strah među stanovnike ovog kantona. Koliko nedostaju odlučni potezi s državnog nivoa vlasti u toj borbi?

Da li će država preuzeti ulogu i krenuti u rješavanje problematike je glavnina uzroka ovakve migrantske krize i usložnjene sigurnosne situacije. Sasvim je drugačija situacija ako na jednom prostoru imate 200 migranata i 200 kreveta u migrantskom centru i to se može kontrolisati za razliku kada u Blažuju imate 3.500 migranata, 700-800 u Ušivku i još u privatnim smještajima. Ta brojka je važan sigurnosni indikator za policiju. I pored svih nedostataka kadra, pandemije i ostalog, mi se uspijevamo izboriti sa svim tim i ostalim krivičnim djelima. Izvlačimo maksimum od mogućeg.

Imali smo ubistvo našeg građanina, a taj slučaj je brzo riješen u složenoj operaciji s policijama u regionu. Prema statističkim podacima, migranti uglavnom čine krivična djela protiv imovine, a kada su u pitanju krvni delikti u pravilu je to između pripadnika migrantske populacije.

Tokom razgovora više puta ste pohvalili rad policije. No, da li su policijski službenici zadovoljni uslovima rada?

Ovaj manjak policijskih službenika može biti izvor nezadovoljstva, kako kod mene tako i kod policajaca. Moramo raditi na tome da imamo bolje opremljene policajce. Prošle godine je potpisan kolektivni ugovor odnosno nastavljena je njegova primljena čime su zagarantovana prava policijskih službenika i trudit ću se da ne dolazi do ugrožavanja bilo kakvih prava policajaca.

Poznata je prošlogodišnja akcija hapšenja pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo zbog sumnje na koruptivne radnja. Akcija je naišla na pohvale građana Kantona Sarajevo. Da li se mogu očekivati slični obračuni protiv kriminala u vlastitim redovima?

Percepcija građana o radu policije je nešto što narušava i povjerenje i ugled policije u društvu. Spomenuta akcija je za svaku pohvalu, jer ako želimo da se borimo protiv kriminala i korupcije, koja je rak rana svakog društva, taj potez je početak borbe. Ako ste spremni obračunati se u vlastitim redovima, znači da ste spremni obračunati se s korupcijom i u društvu. Naravno, očekujemo da vidimo presudu i konačan epilog tog predmeta.

Ukoliko bude ikakvih novih saznanja i ubuduće ćemo djelovati isto, ali graditi i preventivne mehanizme za sprečavanje korupcije u policiji i planirat ćemo u budžetu nabavku određene opreme koja će biti značajan doprinos toj borbi.

Radili ste i u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH. Da li je pravosuđe zapravo kočnica zbog koje se stvari ne odvijaju u boljem smjeru pa kao rezultat imamo brza hapšenja i brza oslobađanja zbog čega kriminalci hodaju slobodno i ponavljaju krivična djela?

Sigurno da je i to činjenica koja ugrožava povjerenje građana u sistem i državu. Definitivno je potrebna bolja sinergija između policije i tužilaštava. Zaista treba unapređivati saradnju, treba primjenjivati najnovija stručna i savremena znanja kako bi se ta efikasnost i saradnja što više poboljša. Ja ću uvijek biti vjetar u leđa tim nastojanjima.

Nedavno je Sindikat policije KS burno reagovao na odluku Kantonalnog tužilaštva da ispita policajca u svojstvu osumnjičenog nakon incidenta u jednoj sarajevskoj banci. Da li je sada narušen odnos MUP-a i Tužilaštva KS?

Mislim da nije narušena saradnja. Svaki od segmenata u društvu ima svoju ulogu koju pokušava izvršiti. Mislim da je potrebna bolja komunikacija, kako ne bi dolazilo do tih šumova. Neka svako radi svoj posao u skladu sa zakonom i siguran sam da neće biti problema. Policijski posao je težak posao, uvijek u stanju rizika, treba donositi brzo odluke i takve predmete treba gledati jednim drugačijim očima.

Prije nekoliko dana Zenicu je potreslo dvostruko ubistvo, a informacije s terena govore da je uzrok šverc devizama. Delegat u Domu naroda Paramenta BiH Zlatko Miletić iznio je u javnost podatak da i u Sarajevu postoje osobe koje trguju devizama.

I ja sam u medijima vidio tu izjavu Zlatka Miletića. Znam da je policija primila tu informaciju i sada bih se zadržao na tome. Ako postoje operativna saznanja o tome, s bilo čije strane, vjerujem da će biti istražena.

Ima li političkih ili drugih pritisaka na rad policije u Kantonu Sarajevo?

To je više pitanje za Upravu policije, ali znam da aktuelni menadžment Uprave policije nije podložan nikakvoj vrsti pritisaka i rade sve u skladu sa zakonom. To je jedino bitno kako bi se naši službenici borili protiv kriminala, a ja sam ubijeđen da je tako.

Plan i najava nabavke helikoptera je u jednom dijelu i obilježila rad Vlade Kantona Sarajevo za vrijeme Šestorke, ali i Vaš mandat u MUP-u. Bilo je mnogo kritika iz redova onih koji su zatim i srušili Šestorku. Da li se odustalo od helikoptera ili se realizacija te ideje nastavlja?

Mi imamo projekat uspostave helikopterske jedinice u MUP-u. On je započet u vrijeme vlade Šestorke. Mi smo u pravilniku pozicionirali helikoptersku jedinicu kao organizacionu jedinicu. Radit ćemo na tom projektu koji je od strateške važnosti za građane Kantona Sarajevo, MUP-a KS, ali mogu reći i građane BiH. Projekat ostaje i morat će se usaglasiti sa trenutnim finansijskim stanjem odnosno ekonomskim posljedicama pandemije. Mi ćemo raditi na tome i startamo od samog početka.

Pred građanima je težak period zdravstvene i ekonomske krize, a novi saziv Vlade u Sarajevu ima veliku odgovornost da opravda povjerenje. Šta građanima obećavate?

To jeste jedna velika odgovornost na Vladi KS s obzirom na očekivanja, ali vjerujem da ćemo na osnovu energije iz vlade tzv. Šestorke nastaviti taj put. Radit ćemo transparentno i pošteno, komunicirat ćemo s građanima. Ako počinimo greške, priznat ćemo ih. Radit ćemo za bolji kvalitet života građana Kantona Sarajevo.

S mog aspekta, sastavni dio je bolja sigurnost građana i svaka investicija koju radimo u sektoru sigurnosti je ulog u kvalitetniji život građana. Mogu obećati da ćemo se truditi i da ćemo raditi najbolje što znamo.