Četvrtak, 18.04.2024.

BiH još uvijek čeka odgovor koliko vakcina će stići u prvoj isporuci

Ponedjeljak, 18.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Ministarstvo civilnih poslova BiH još uvijek ne zna koliko će vakcina stići putem Covax/Gavi programa protiv Covid 19 u BiH, a koje se očekuju do 10. februara. 

Dok Srbija primjerice ima tri različite vakcine koje je kupila direktno od Pfizer/BioNTecha, te rusku i kinesku i već provodi imunizaciju stanovništva u BiH za sada zavisimo isključivo od zajedničkog programa. Još nije pokrenut proces direktne nabavke od proizvođača. 

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević kazala je prošle sedmice da u prvoj isporuci očekuju 5.000 doza. No, zvaničnu potvrdu o broju vakcina koje će prve biti dostavljene Minitarstvo će dobiti nakon što upute odgovor GAVI-ju da smo spremni za prihvat Pfizer/BioNTech vakcina za šta je rok 18. januar. Za skladištenje ove vakcine potrebna je temperatura -80 stepeni. Ukoliko u BiH stigne 5.000 vakcina, a naredna isporuka bude tek za nekoliko sedmica ovaj doza će se morati prepoloviti odnosno vakcinu će moći primiti samo 2.500 ljudi. Nakon što prime vakcinu, u razmaku od 21 dan potrebno se revakcinisati. 

BiH se putem GAVI/Covax programa predbilježila za 1.235.000 doza vakcina što je dovoljno za 20% stanovništva. Struka upozorava da proces imunizacije neće biti uspješan ukoliko se bude radilo pomalo ili ne bude dovoljno doza za revakcinaciju. Za sada nemamo ni plan dostavljanja naručenih vakcina s obzirom da su evropske zemlje naručile milionske doze vakcina. 

Prema Planu vakcinisanja koji je usvojen za FBiH Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju je predložilo prioritetne grupe kako bi bio postignut najefikasniji rezultat s vakcinisanjem protiv COVID-19. Prioritetne grupe za vakcinisanje su zdravstveni radnici (uključujući i drugo osoblje zaposleno u zdravstvenim ustanovama), osobe i osoblje u socijalnim ustanovama za smještaj starije populacije, građani stariji od 60 godina, ranjiva populacija (s hroničnim bolestima), zdrave osobe u dobi od 18 do 64 godine koje rade u značajnim javnim službama (policija, javni promet i sl.).

(nap)