Petak, 02.12.2022.

SRAMOTNO: SDA glasala za “legitimno predstavljanje” u Predsjedništvu BiH i domovima naroda

Petak, 17.12.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

HDZ BiH je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH predložio zaključak koji se odnosi na “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda”. Ovaj zaključak usvojen je zahvaljujući glasu delegatu SDA Asimu Sarajliću, piše PRESS.

“Pozivamo na žurno usuglašavanje izbornih modela temeljem potpisanog Političkog sporazuma o načelima izmjena i dopunama Izbornog zakona BiH od 17. lipnja 2020. godine kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, te uklonili svi oblici utvrđenih nejednakosti i diskriminacija, a sukladno Odluci Ustavnog suda BiH broj U-23/14 od 2014. godine, i presudama Evropskog suda za ljudska prava koje još čekaju svoje izvršenje”, glasio je prvi zaključak koji je predložila HDZ-ova delegatkinja Lidija Bradara.

Od pet delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda PS BiH samo SDP-ov delegat Denis Bećirović (glasao protiv) i SBB-ov delegat Munib Jusufović (bio suzdržan) nisu podržali prijedlog HDZ-a. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i vječni parlamentarac Halid Genjac nisu bili u sali prilikom glasanja, ali je zato u svojoj fotelji ostao Asim Sarajlić.

Sarajlić je jedini delegat iz reda Bošnjaka koji je glasao za prijedlog HDZ-a, a koji se odnosi na legitimno predstavljanje. Bilo bi zanimljivo vidjeti šta o glasanju Asima Sarajlića misli naprimjer član Predsjedništva BiH Željko Komšić – inače jedini koalicioni partner Bakira Izetbegovića ukoliko ne računamo Milorada Dodika i Dragana Čovića.

(PRESS)