Utorak, 05.07.2022.

Zbog čega se želi suspendovati državna tužiteljica Gordana Tadić – predmeta vezanih za Osmana Mehmedagića Osmicu ili slučaja Dženan Memić?

Subota, 17.07.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti | Autor

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) pred kojim je pokrenut postupak protiv Tadić zbog tri prigovora trebalo bi donijeti odluku o njezinoj eventualnoj suepenziji, piše dnevnik.ba.

Radi se o aferi iznajmljivanja stana, postupku sigurnosnih provjera, te kompjuterskom sistemu dodjele predmeta tužiteljima.

Čak je i samo Tužilaštvo optužilo Tadić za iznajmljivanje stana, što je bilo popraćeno neviđenom medijskom hajkom, ali je na kraju odustalo jer optužba nije bila istinita.

U drugome slučaju je VSTV je pokrenuo istragu zbog toga što se predmeti ne dodjeljuju slučajnim izborom, dok je zapravo istina kako VSTV nije odobrio Tužilaštvu BiH novac kako bi se taj kompjuterski sistem nadogradio i kako bi se to moglo i realizovati.

I treći prigovor odnosi se na sigurnosne provjere. 

Tokom postupka dokazano je da i sva druga tužiteljstva rade na isti način, ali oni nisu procesuirani.

Zanimljivo je da su odmah nakon što je, zbog očitog djela korupcije, u pritvoru završio direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić Osmica, određene strukture još i više ubrzale pokušaj diskreditiovanja glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

Uprkos tome što ne postoji nikakav propust ili odgovornost, kako tvrde izvori Večernjeg lista bliski VSTV-u, prvostepena komisija se sprema ‘kazniti’ glavnu tužiteljicu Tadić.

Tužiteljica Tadić postala je nezaobilazna tema stranačkih medija koji uporno insistiraju na njenoj suspenziji, a posebno je to postalo izraženo u trenutku kada je porodici Memić vratila nadu da će se rasvijetliti slučaj koji je ne rješava već punih pet godina.

Da li su razlozi nezakonitosti Osmana Mehmedagića Osmice za koje se smatra da će biti sakrivene sa njenim “sklanjanjem” ili inisistiranje na rješavanju slučaja Dženan Memić, a što ne odgovara određenim pojedincima i strukturama, pitanje je u kojem treba tražiti odgovor na ovako veliki pritisak na Gordanu Tadić.

(PRESS)