Četvrtak, 28.03.2024.

Srbija jedina u Europi koristi tri različita cjepiva

Nedjelja, 17.01.2021. | Najnovije | Region | Vijesti

Do subote, 16. siječnja, u Srbiji je protiv koronavirusa cijepljeno oko 22.000 ljudi, a putem e-Uprave za cijepljenje se prijavilo oko 280.000 građana, što je više od očekivanog, kazao je za RTS državni tajnik u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije Mirsad Đerlek.

Đerlek je kazao da je cijepljenje građana koji su se prijavili putem e-Uprave u Beogradu i deset gradova širom Srbije proteklo bez problema i neželjenih djelovanja, prenosi RTS.

Naglasio je da je Srbija jedina zemlja u Europi koja koristi tri cjepiva od tri najmoćnije zemlje svijeta – SAD-a, Rusije i Kine.

“Čekamo dozvolu Agencije za lijekove (ALIMS) za odobrenje kineskog cjepiva i pokušat ćemo pojačati intenzitet imunizacije tijekom sljedećeg tjedna, to jest za dva-tri dana, i proširiti populacijske grupe”, kazao je Đerlek.

Naveo je da se tijekom idućeg tjedna očekuje još oko 250.000 doza ruskog cjepiva “Sputnik”, a da se sutra očekuje oko 20.000 doza cjepiva kompanije “Pfizer”.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravlja istaknuo je da će se od sutra, osim u domovima zdravlja, građani cijepiti i na punktovima izvan zdravstvenih ustanova i da će jedan punkt biti otvoren u hali Beogradskog sajma, kao i u drugim gradovima u Srbiji.

“Želimo otvoriti preko 300 punktova. Na tim punktovima radit će od tri do deset vakcinacijskih ekipa. Pokušat ćemo cijepiti od 50 do 100 ljudi na sat. Želim da ovaj broj od 22.000 povećamo za pet puta kroz ovaj tjedan zato što nam je svaki dan i svaki sat izuzetno bitan da počnemo štititi naše građane od koronavirusa”, istaknuo je Đerlek.

(FENA)