Četvrtak, 25.04.2024.

PRESS je upozorio na ovakav scenarij: Sebija u strahu od smjene zatražila pomoć HDZ-a, oglasio se i Konaković

Nedjelja, 17.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Vlada Kantona Sarajevo danas je poručila kako Vlada Federacije BiH, koju inače vodi Fadil Novalić iz SDA, ponovno opstruira prava i ulogu Kantona Sarajevo na KCUS-u, piše PRESS.

Kako je PRESS prvi izvijestio 13. januara 2021. godine istekao je četverogodišnji mandat Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a koji je sve vrijeme mandata bio servilan direkrorici KCUS-a Sebiji Izetbegović.

Vlada Kantona Sarajevo tj. kantona čiji stanovnici najviše plaćaju za rad KCUS-a, tek je obavještena o isteku mandata, a u dopisu se napominje da Vlada KS treba dostaviti imena dva člana Upravnog odbora (UO), ali da će Vlada Federacije BiH imenovati “privremeni” UO, dok se redovna procedura imenovanja ne provede.

Portal PRESS već je nagovijestio da će Sebija Izetbegović pokušati opstruirati imenovanje novog Upravnog odbora KCUS-a zbog činjenice da je SDA izgubila poluge vlasti u brojnim kantonima koji delegiraju članove Upravnog odbora KCUS-a. S obzirom na to da Upravni odbor KCUS-a može izglasati smjenu direktorice KCUS-a, strah Sebije Izetbegović od novog saziva Upravnog odbora itekako je opravdan.

O svemu se oglasio i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković. On je naveo da je samo u prošloj godini Kanton Sarajevo doznačio KCUS-u 157 miliona KM.

“Taj iznos je upisan u finansijski plan ZZO. Niko ne zna kako su ta sredstva utrošena jer Vlada FBiH nije imenovala dva člana UO KCUS koja po zakonu pripadaju Kantonu Sarajevo. Predsjednik i jedan član. Predlozeni su Belma Kapo i Ismet Gavrankapetanović. Vlada FBiH krenula je ovih dana u imenovanje v.d UO KCUS i naravno opet bez kadrova iz KS. Slijepo sluša ministar Mandić iz HDZ-a naloge iz SDA, a SDA se bori za ono sto je njima vitalni interes”, smatra Konaković.

Istakao je da SDA ni po koju cijenu ne dozvoljava kontrolu na KCUS-u.

“Ugrozili su ovu instituciju jer više nikad neće biti finansiranja bez kontrole i izvještaja o utrošku sredstava. Nikad manje usluga, nikad manji kapaciteti, a nikad više para. Novalić & Mandić & KCUS. SDA & HDZ. Prejasna slika. Važna”, zaključio je Konaković.

(PRESS)