Utorak, 17.05.2022.

Navalni priveden nakon povratka u Moskvu

Nedjelja, 17.01.2021. | Globus | Najnovije | Vijesti | Novinar2

Aleksej Navalni, najoštriji kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, priveden je večeras nakon što je sletio u Moskvu.Navalni je priveden na pasoškoj kontroli aerodorma Sheremetyevo.

Ovo je prvi put da Navalni dolazi u Rusiju otkako je prošle godine umalo ubijen napadom nervnim agensom. Navalni za napad krivi vlast na čelu sa Vladimirom Putinom, što ruski predsjednik negira.

Opozicionar je doputovao avionom “Pobeda Airlinesa” iz Berlina. Zanimljivo je da je avion sletio na aerodom Sheremetyevo umjesto na aerodrom Vnukovo. Odluka o promjeni aerodroma donesena je u posljednji trenutak.

Prije toga je avion kružio iznad Moskve. Iz kompanije “Pobeda Airlines” rekli su Reutersu da je Vnukovo zatvoren za sve dolazne letove.

Navalni je prije hapšena kratko razgovarao s novinarima nakon što je ušao u aerodromski terminal. Kritizirao je vlasti zbog preusmjeravanja aviona i “dovođenja ljudi u opasnost”.

Izvinio se ostalim putnicima zbog problema i rekao da se ne boji hapšenja.

Prije toga je policija uhapsila nekoliko njegovih pristalica koja su se spremale da ga dočekaju na aerodromu Vnukovo.

Ruske vlasti upozorile su da bi se Navalni mogao suočiti sa zatvorom nakon što je u decembru propustio termin javljanja zatvorskom uredu u Moskvi.

Zatvorska služba optužuje ga za kršenje uvjeta izrečenih nakon osuđujuće presude za pronevjeru, za šta je dobio uvjetnu kaznu i obavezu redovnog javljanja.

Odvojeno, ruski istražni odbor pokrenuo je novi krivični postupak protiv njega zbog optužbi za prevaru u vezi s prenosom novca raznim nevladinim organizacijama, uključujući njegovu Fondaciju za borbu protiv korupcije.

Navalni tvrdi da Putin čini sve što može kako bi ga zaustavio da se vrati izmišljajući nove slučajeve protiv njega.

Tagovi: Aleksej Navalni