Utorak, 23.04.2024.

Nermina Memić za PRESS: Nevjerovatna energija mladih vijećnika i vijećnica me nosi i tjera da radim, oni mi daju nevjerovatnu snagu

Subota, 16.10.2021. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti

Nermina Memić, vijećnica u Općinskom vijeću Ilidža ispred Naroda i Pravde, rođena je 1970.godine u Sarajevu. Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu gdje je i magistrirala razrednu nastavu. Majka je dva sina koji su uspješni sportisti.

Nermina je danas je govorila za PRESS.

Ovo Vam je prvi mandat i dio ste pozicije u OV Ilidža, kako ste se snašli i kakav pogled na politiku Vam je bio prije, a kakav sada? 

Prvi put sam vijećnica u OV Ilidža. Snalazim se kao i na svakom drugom poslu, jer politika je posao kao i svaki drugi posao i morate se stalno školovati, educirati, usvajati neke nove vještine.

U dosadašnjem mandatnom period naučila sam da je izuzetno kompleksno riješiti većinu  problema jer su višegodišnji i zavise od većih nivoa vlasti, čekate samo na odgovor po nekoliko mjeseci,a to nisam znala, mislila sam da je jednostavnije.

Zašto ste odlučili da uđete u politiku?

Često kažu zašto u politiku? Za mene je politika život, naši svakodnevni problem, posao, školstvo, zdravstvo,sport, posebno na lokalnom nivou. U godinama sam kada mogu da dam svoj lični doprinos razvoju moje općine, u kojoj sam odrasla i živim. Radim posao koji mi omogućava svakodnevnu  komunikaciju sa našim sugrađanima, mladim roditeljima, starijim osobama.

Naša općina može da pomogne u mnogim situacijama, ali većina ne raspolaže informacijama kako mogu da riješe svoj problem, želim da unaprijedim transparentnost I dostupnost informacija .

Koje su to stvari za koje se borite i na koje ste inicijative ponosni?

Svakodnevno svjedočim koliko je teško mladim bračnim parovima raditi, odgajati i školovati dijete i glavni razlog pokretanja moje prve inicijativa je rekonstrukcija i popravak  produženenog boravaka u osnovnoj školi.U toku je realizacija.Veći broj inicijativa koje sam podnijela  odnose se na poboljsanje prevoza  sugrađana, izgradnju i popravku dječijih igrališta. Na zadnjoj sjednici pokrenula sam inicijativu, rekonstrukcija i osvjetljenje ulica na Stojčevcu.

Lijepo je govoriti na šta sam ponosna, ali sam i razočarana.

Tek vjenčani bračni parovi najbolje znaju u kakvm je stanju naš Rimski most. Podnijela sam inicijativu za iluminaciju Rimskog mosta te sanaciju i osvjetljenje prilaznog puta Rimskog mosta i da se uredi mjesto za parkiranje u neposrednoj blizini, te da se izgradi pješačka staza sa biciklističkom .

Općinska služba je proslijedila inicijativu Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, jer je Rimski most  nacionalni spomenik.

Dobila sam negativan odgovor, sa naglskom da se ne smije ništa raditi. Pitam se ako je, most proglašen nacionalnim spomenikom da li treba da ga “zub” vremena  uništi I kakva je to zaštita, očuvanje, ne raditi ništa.

I odmah se sjetim našeg prelijepo Starog mosta, ljepotana prepoznatljivog u cijelom svijetu.

Zašto ne bi bio ljepotan i prepoznatljiv i naš Rimski most, već izgleda oronulo, staro, zaboravljeno?  

E, na ovoj inicijativi sam naučila kako se donose neke odluke na nivou lokalne vlasti.

Kako surađujete s drugim vijećnicima/ama u OV Ilidža?

Većinu vijećnika Općinskog vijeća poznajem od ranije, zajedno sarađujemo i kroz komisije i zaista do sada nisam imala nikakvih problema u komunikaciji.

Većinu OV Ilidža su mladi, naša politička organizacija Narod i pravda Ilidža ima 11 vijećnika, od toga je 5 žena. Žena sam pedesetih godina i nevjerovatna energija mladih vijećnika i vijećnica me nosi i tjera da radim, učim kao da sam i sama u cvijetu mladosti, oni mi daju nevjerovatnu snagu.

Koga biste od vijećnika/ca izdvojili kao pozitivan primjer?

Nikoga ne bih isticala posebno jer svako od njih ima svoje kvalitete i daje svoj doprinos u području koje dobro poznaje. Učimo i radimo zajedno.

Kakva je općenito komunikacija Općinske uprave s vijećnicima/ama? Daju li vam sve informacije koje tražite?

Komunikacija sa  Općinskom upravom zavisi od složenosti problema. Za neka pitanja nisu nadležni i oni ta pitanja trebaju proslijediti dalje, pa se čeka odgovor. Neka su kompleksana i ne može samo jedna služba dati informaciju. Kao što sam već ranije spomenula, učimo svi da što funkcionalnije rješavamo problem i da naša saradnja bude što efikasnija i transparentnija.

Kako komentarišete načelnikov dosadašnji rad?

Naš načelnik je čovjek neiscrpne energije i životne radosti.

Kada uzmete  plan za Ilidžu 2020-2024. godina pod nazivom “Ilidža, dom dobrih ljudi”, i uzmete u obzir  tri mjeseca budžeta o privremenom finasiranju kada nemate pravo ni započeti novi projekat, do sada je naš načelnik pokrenuo skoro devedeset posto planiranih projekata iz navedog plana. Našao je način i pokrenuo je procese koji su stajali godinama. On nam svakog dana pokazuje da može bolje, drugačije.On je čovjek koji najviše radi u općini, koji nema radnog vremena. U stalnoj je komunikaciji sa našim sugrađanima i na terenu.

Ko Vam je politički uzor i zašto?

Nisam nikada imala politički uzor, ali je za mene uzor svaka osoba koja je sposobna u svom poslu, radi  časno, pošteno, i kao takva osoba prepoznatljiva u svojoj sredini.

Gdje se vidite za 10 godina?

Ovaj period korone i način života, organizovanje posla, finkcionisanje društva me naučio da imam kratkoročne planove.

Hoćete li biti kandidat na općim izborima?

Moj osnovni cilj i ulazak u politiku je podrška i osnaživanje mladih žena i muškaraca da se bore i mjenjaju svoju budućnost. Imamo sposobne mlade ljude i njih želim da vidim na listama.