Ponedjeljak, 20.03.2023.

Procurio nacrt Izvještaja Evropskog parlamenta – ugrožen plan HDZ-a!

Subota, 16.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Zastupnik Evropskog parlamenta iz Portugala, Paulo Rangel, koji je u oktobru 2019. godine imenovan za stalnog izvjestioca za BiH, napisao je nacrt Izvještaja čiji se dijelovi nikako ne uklapaju u političku agendu lidera HDZ-a, Dragana Čovića.

Lideru HDZ-a odgovara što se u prvom planu Rangelovom Izvještaja nalazi ustavna i izborna reforma u čijoj provedbi EU treba pomoći Bosni i Hercegovini, no nikako mu ne odgovara činjenica što se u ponuđenom dokumentu na jednak način tretiraju individualna građanska i kolektivna nacionalna prava, između kojih treba naći prihvatljiv balans.

“Bosna i Hercegovina nije jedina multietnička država na svijetu. Buduća reforma mora garantirati poštivanje pluralističke prirode zemlje, istovremeno osiguravajući funkcionalnu i održivu demokratiju u kojoj su svi građani jednaki”, napisao je zastupnik Evropskog parlamenta Paulo Rangel u nacrtu dokumenta, koji je izazvao blagu paniku u redovima Čovićevog HDZ-a.

Kao što je poznato, Čovićev HDZ insistira na ravnopravnosti naroda, dok prava građana uopće i ne spominje. Šta više, Čovićeve pristalice uporno tvrde da građani u BiH i ne postoje, odnosno da je njihov broj zanemarljiv, na nivou statističke greške!

Mostarska redakcija “Večernjeg lista” piše kako je posve jasno da će ovaj dokument doživjeti značajne promjene, “ponajprije jer je u pojedinim dijelovima očito pisan samo uz konzultiranje tek dijela javnosti u BiH i ne odražava realno stanje”!

Čoviću se ne dopada ni činjenica da se u dokumentu govori o konstantnom političkom pritisku koji se vrši na Centralnu izbornu komisiju BiH. Rečeni politički pritisak na CIK najčešće dolazi upravo iz Čovićevog HDZ-a i Dodikovog SNSD-a. 

List pod kontrolom Čovića piše da je autor Izvještaja posebnu pažnju posvetio reformi obrazovanja.

– Po njemu, treba izbaciti nacionalnu segregaciju djece u školama, što, međutim, upućuje na to kako ne poznaje činjenice da su u BiH u uporabi tri službena jezika. A to je u EU temelj ostvarenja svih identitetskih prava – zaključuje mostarski list, prenoseći  nezadovoljstvo čelnika HDZ BiH ponuđenim sadržajem i smjerom Izvještaja koji je pripremio zastupnik Evropskog parlamenta Paulo Rangel.

(Slobodna Bosna)