Subota, 27.04.2024.

BANA traži smjenu Safeta Softića sa mjesta predsjednika Sabora IZ: Čin takvog glasanje Safeta Softića jeste jedna velika bruka i sramota!

Subota, 16.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija uputila je pismo Saboru IZ u BiH i Reisu-l-ulemi dr. Husein ef. Kavazoviću u povodu glasanja zastupnika u PS BiH Safeta Softića koji je ujedno predsjednik Sabora IZ, a koji je glasanjem podržao incijativu zasupnika Damira Arnauta, da se ukolne nacistički i fašistički nazivi škola, ulica, trgova itd., među ozloglašenim ratnim zločincima i fašistima poput Draže Mihailovića, Pavle Đurišića, Mile Budaka, Rade Radića, Jure Francetića, Stevan Moljevića…, našla su se i imena Husejna Đoze, Mustafe Busuladžića i mulla Osmana Rastodera. Pismo objavljujemo u cjelosti:

Poštovani članovi Sabora,
Uvaženi Reis-l-ulema,
Es’selamu alejkum!

Objelodanjeno je da su zastupnici u zastupničkom domu Parlamenta BiH (11.jan. 2021), glasali prijedlog inicijative D.A., kojom se od svih općina u BiH traži da budu zamijenjeni ili uklonjeni nacistički i fašistički nazivi škola, ulica, trgova itd. Inicijativa bi se mogla ocijeniti pozitivnom, da nisu uvrštena imena Husejna Đoze, Mustafe Busuladžića i mulla Osmana Rastodera, među imenima zlikovaca Draže Mihailovića, Pavle Đurišića, Mile Budaka, Rade Radića, Jure Francetića, Stevana Moljevića i dr., ozloglašenih četničkih i ustaških ratnih zločinaca koji su toku Drugog svjetskog rata poklali i silovali na desetine hiljada djece, žena, staraca bošnjačke nacionalosti širom BiH i Sandžaku. O tome je studiozno pisao poznati historičar Vladimir Dedijer, koji je ovaj planetarni zločin jasno nazvao genocidom nad muslimanima, u kojem je ubijeno 11 odsto našeg naroda od ukupne tadašnje populacije.

Posebno smo iznenađeni da među zastupnicima koji su glasali ZA takvu odluku je i zastupnik SDA Safet Softić, koji je ujedno predsjednik Sabora IZ u BiH. Nismo sigurni da li je predsjednik Sabora IZ svjestan da je sa takvim glasanjem podvalio fašizam trojici istaknutih Bošnjaka, time i Islamskoj zajednici, ali i cijelom našem narodu koji baštini antifašizam. Kroz historiju postojanja bošnjačkog naroda nije zabilježeno da je napadao bilo koga i vodio osvajačke ratove, niti je nad bilo kojim narodom vršio genocide ili etničko čišćenje, dok nažalost, nad našim narodom preko tri stoljeća se vrši genocid u kontinuitetu, posebno ističemo Drugi svjetski rat te zaključno sa genocidom u Srebrenici (1995), koji su presudile najveće internacionalne sudske instance.

Čin takvog glasanja SDA poslanika Safeta Softića jeste jedna velika bruka i sramota posebno što je predsjednik Sabora IZ u BiH. Ovo jeste veliki udarac na tri značajne ličnosti kakvi su bili Husejn Đozo, Mustafa Busuladžić i mulla Osman Rastoder, ali i na sve Bošnjake koji su takvim glasanjem izjednačeni sa dželatima našeg naroda.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija vas zato poziva da Safeta Softića opozovete i bez odlaganja da ga smijenite sa mjesta predsjednika Sabora IZ. Na čelu Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje ujedno najviše predstavničko tijelo Islamske zajednice čiji su članovi vjernici, ne može da bude osoba koji svojim političkim stavovima i glasanjem, ugrožava IZ, istaknute ličnosti, mislioca, alime ali i njene članove, nanosi štetu muslimanskom narodu i podvaljuje im fašizam. Ovo je veliki udarac na IZ, sve članove, kao i djelo mislioca Husejna ef. Đoze, reformiste, islamskog aktiviste, predsjednika udruženja Ilmije… te Mustafu Busuladžića, dakako i istaknutog mulla Osmana ef. Rastodera kojeg je historija upamtila da je branio svoj narod u Sandžaku od četničkih pokolja. Ovo je definitivno udarac od strane političara koje vjernici Bošnjaci glasaju da ih dostojanstveno predstavlja a ne da uzvraća niskom udarcima na pamćenje, um, razum…, piše u pismu Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.