Petak, 19.04.2024.

Tarik Ćenanović za PRESS: Svakom svom vršnjaku želim reći da je svaki pojedinac podjednako bitan i da samo tako možemo uspjeti i pobijediti sve predrasude

Petak, 15.10.2021. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti

Tarik Ćenanović, vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža ispred Naroda i Pravde, rođen je 1995.godine u Francuskoj. Diplomirani menadžer i magistar turizma.

Tarik je jedan od najmlađih vijećnika  na Ilidži, a danas je govorio za PRESS.

Cijeli intervju donosimo u nastavku:

Ovo Vam je prvi mandat i dio ste pozicije u OV Ilidža, kako ste se snašli i kakav pogled na politiku Vam je bio prije, a kakav sada? 

Da, ovo mi je prvi put da sam kandidat na listi za Općinsko vijeće i da sam osvojio mandat. Ovom prilikom bi se još jednom zahvalio svim građanima općine Ilidža na datom povjerenju. Odlično sam se snašao obzirom da nikad prije nisam imao dodira sa politikom na ovakav način, dosta su mi pomogle edukacije, koje još uvijek pohađam. Svaka edukacija nosi neko novo iskustvo te samim tim mijenjam pogled na politiku, dosta se tu toga može promijeniti i mijenja se, najbitnija je volja i čisto srce.

Zašto ste odlučili da uđete u politiku?

Razlog mog ulaska u politiku jeste da pokažem mladima da i mi možemo nešto promijeniti i doprinijeti našoj zajednici. Imao sam priliku studirati van Bosne i Hercegovine, ali se nisam osjećao ispunjeno i sretno, zato sam se vratio nazad u Bosnu i Hercegovinu gdje sam i postao Magistar Turizma. Vratio sam se da dokažem sebi i svojim prijateljima koji su napustili ovaj grad i ovu prelijepu državu, da se i mi mladi pitamo za nešto. Svaki put mi zadrhti glas kad mi prođe misao kroz glavu da se sa njima vidim 2-3 puta godišnje, a nekad smo bili nerazdvojni, da svoje roditelje preko video poziva gledaju, jer im je neko nekad prije srušio snove za bolje sutra u Bosni i Hercegovini, itd… E upravo iz tog razloga sam tu, na ovom mjestu i borim se sa svojim kolegama- rame uz rame, da ispravimo ovaj pogrešni sistem i krenemo iz temelja da pružimo novim generacijama prilike, a možda nekad i da vratimo one koji su otišli.

Svakom svom vršnjaku, mlađem od sebe, želim reći da je svaki pojedinac podjednako bitan, kao i ja, i da samo tako možemo uspjeti i pobijediti sve predrasude.

Koje su to stvari za koje se borite i na koje ste inicijative ponosni?

Kao što sam gore pomenuo, najviše mi je stalo do naše omladine. Imamo dosta pametnih mladih ljudi kojima samo treba pružiti ruku i stati uz njih. Pored toga, zalažem se za poljoprivredu bez koje ne možemo, te za poboljšanje samog turizma na općini Ilidža i nastavit ću u tom pravcu.  Činjenica je da još moramo poboljšati i proširiti turističku ponudu.

U vezi sa pomenutim inicijativama, par njih čeka svoju realizaciju, dok sam na jednu izrazito ponosan a to je „ljuljaška za osobe sa invaliditetom“, koja je postavljena na Vrelu Bosne.

Kako surađujete s drugim vijećnicima/ama u OV Ilidža?

Odličnu saradnju imamo, jedni drugi pomažemo. Stariji nas upućuju i savjetuju, te nam ukazuju na naše greške. Vjerujem da će tako i ostati do kraja naših mandata.

Koga biste od vijećnika/ca izdvojili kao pozitivan primjer?

Nezahvalno je o tome pričati, na sve njih gledam kao na svoje prijatelje i zaista nisam u mogućnosti da to kažem, jer su svi oni na neki način pozitivan primjer.

Kakva je općenito komunikacija Općinske uprave s vijećnicima/ama? Daju li vam sve informacije koje tražite?

Sama komunikacija je na zavidnom nivou, do sad sam na svako svoje pitanje ili neku nejasnoću dobio odgovor. Siguran sam da su zatrpani poslom i pored toga nama su na raspolaganju, cijenim to što imaju razumijevanja i  volju da mi pomognu, te daju odgovore na sva moja pitanja.

Kako komentarišete načelnikov dosadašnji rad?

Mislim da se načelnikov rad najbolje vidi na terenu, tj. u svakoj ulici se nešto radi. Mašine su non stop na terenu, dosta je ulica asfaltirano, novih projekata započeto, dosta se projekata planira koji će dosta toga promijeniti u našoj općini.

Posebno pozdravljam načelnikove odluke o pilot projektu -zatvaranju Rustempašine ulice, te čestitam na organizovanju ovogodišnjeg Holiday Marketa na općini Ilidža.

Ko Vam je politički uzor i zašto?

Postoji više njih, kako regionalnih tako i svjetskih, i od svakog tog političara bih uzeo po nešto. Jer po mom mišljenju, pravi političar treba da ima stav, poštovanje prema svojoj državi i da se bori za nju. Da stoji uz svoj narod i da im omogući sto bolji život.

Gdje se vidite za 10 godina?

Deset godina je dug vremenski period, pogotovo sada. Trenutno mi je želja da svoju karijeru gradim u pravom smjeru, uz prave ljude. Naravno, raditi na sebi i biti svojim građanima na raspolaganju. Ali svoju lokalnu zajednicu i Sarajevo kao glavni grad, za 10 godina vidim kao najpoželjniju svjetsku turističku destinaciju.

Hoćete li biti kandidat na općim izborima?

Mislim da nisam kompetentan da odgovorim na ovo pitanje. Ja samo mogu reći da stojim na raspolaganju svojim kolegama i svojoj stranci. Nastavit ću pozitivno doprinositi i raditi na sebi kako bih bio što spremniji da odgovorim na svaki novi izazov.