Četvrtak, 18.08.2022.

KAKO JE KUSTURICA PREVARIO CRNOGORCE: Razmatra se odluka da bude proglašen počasnim građaninom ovog grada, iako je…

Srijeda, 15.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Autor

Informacija da će Skupština Opštine Budva na narednoj sjednici, koja bi trebalo da se održi u ponedjeljak, razmatrati odluku da Emir Nemanja Kusturica bude proglašen za počasnog građanina ovog grada, mnoge u Budvi je podsjetila na iskustvo prijestonice turizma sa proslavljenim režiserom.

Budva je, kako piše nspm.rs, 17. avgusta 1996. godine donijela odluku da se Kusturici besplatno dodijeli zemlja na Crvenoj Glavici u neposrednoj blizini Svetog Stefana.

Tako je Opština Budva bez nadoknade Emiru Kusturici ustupila dvije katastarske parcele. Prema istraživanju “Dana” radi se o parcelama broj 1456/28 površine 451 metar kvadratni i 1455/17 površine 233 kvadrata, obje iz Katastarske opštine Sveti Stefan. U Budvi se tada govorilo da je zemlja koja je pripala Kusturici bez dileme najatraktivnija od nekoliko koje je Opština Budva iste godine poklonila poznatim ljudima iz sporta, kulture i medicine.

Nedugo zatim proširila se vijest da je Kusturica poklonjeni plac navodno prodao biznismenu Dragoljubu Milićeviću, i to po izuzetnoj cijeni od pola miliona eura, a sve se događalo u ekspanziji prodaja nekretnina na Crnogorskom primorju, kada su ruski biznismeni izdvajali ogromne količine novca kako bi kupili nekretninu u Crnoj Gori.

“Dan” je imao uvid i u katastarske evidencije u kojima piše da se sada te parcele vode na Dragoljuba i Branislavu Milićević, muža i ženu iz Beograda. Kako nezvanično saznajemo, moguće je da su i Milićevići preprodali zemljište jednom ruskom biznismenu koji je izgradio vilu na njemu, ali plac još nije preveden na stvarnog vlasnika.

Jasno je da Budva i pored toga ne odustaje od Emira Kusturice, pa je predlagač odluke da Kusturica bude počasni građanin predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević.

U obrazloženju predloga odluke Carević kaže, između ostalog, da je “priznati umjetnik uložio velike napore da podrži kandidaturu Budve i opština Boke za projekat Evropska prijestonica kulture, koji je ujedno i najveći projekat Evropske unije iz oblasti kulture.

– Projekat će doprinijeti poboljšanju turističke posjete, promovisati budvansku kulturu i tradiciju i afirmisati naš grad u regionalnim i međunarodnim okvirima. Nemanja Kusturica kao izuzetan umjetnik i svestrana ličnost zaslužuje da se nađe na listi počasnih građana Budve i kao takav doprinese izgradnji kulturne scene našeg grada i sveobuhvatne promocije Budve, kako na kulturnom, tako i na turističkom i svakom drugom planu – piše u obrazloženju Marka Bata Carevića.

Tagovi: emir kusturica