Četvrtak, 24.10.2024.

Mali Ahmed je ponavljao razred, a matori Bake voli loše đake!

Utorak, 15.06.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Piše: Filip LOBO, PATRIA

Kada sam 11. juna napisao tekst “PUT NESTANKA BiH Bošnjaci će istrijebiti sami sebe, maloumnim vođama i njihovim glodavcima”, ni pomislio nisam da će se jedna od zlosutnih tvrdnji ostvariti narednog dana. 

A ostvarila se. Desilo se upravo ono na što sam u tekstu upozoravao i na što upozoravaju brojni analitičari i eksperti posljednjih decenija i godina. Bosanci i Hercegovci, Bošnjaci, Srbi, Hrvati i svi drugi u ovoj državi i definitivno su u kadrovskim problemima. I sve se teže bore s tom problematikom.

Dan poslije teksta u medijima blikskim Stranci demokratske agcije odaslana je informacija da je Ahmed Čorbo nova perjanica ove stranke u Općinskom odboru SDA Centar. Široj javnosti nepoznat, osim poneke priče da junoša Čorbo ne propušta prilike da bude viđen s vrhuškom SDA i njima bliskim ljudima. 

Ta vrhuška ga je pretpostavljam i instalirala u jednu od fotelja BBI banke, koju mnogi i smatraju bankom Bakira Izetbegovića. Gle čuda i poklapa se skraćenica. 

Likove poput Čorbe poznaju i priznaju valjda još samo u ovim etno nacionalnim klanovima poput SDA i njihovim pandanima kod srpskog i hrvatskog življa. Jer, osim ponekog teksta o uhljebljavanju nove Bakirove perjanice i njegovom izboru ni sveznajući Google ne zna baš previše. 

Ali, među rajom uspijevam saznati da postoje svjedoci koji demistificiraju sliku Čorbe kao uspješnog direktora i budućeg nosioca procesa u SDA. “Čudo neviđeno”, rekao bi Sejo Brajlović. 

Jer, Ahmed Čorbo je malo lošija kopija svoga Tite, faraona, vojskovođe, lidera, svog uzora velikoga. Kažu tako neki ljudi da je Čorbo uspio obnoviti prvi razred srednje škole, dok su je bez problema završavali učenici koji su imali problema sa narkoticima i alkoholom. 

Sada mi je već malo jasnije i lakše razumljivo kako je totalni anonimus došao na čelo općinske organizacije SDA u najbitnijoj općini od svih. Nije vic, već tragikomedija, mali Ahmed ponavljao je razred, a matori Bake voli loše đake. 

Bilo je kažu u školi u koju je Ahmed išao i gorih učenika, nestašnih, delinkvenata, ali većina ih je uspjela završiti školu. On nije. Zbog svog ponašanja nije bio nešto omiljen među rajom, a nosio je nadimak koji povezuje džamiju i miševe. 

No, Ahmed je očito neznanje ostavio iza sebe. Zahvaljujući utjecajnoj familiji i druženju s “rogatičkim klanom”, koji je nekada predvodio Elmedin Konaković, primakao se ognju SDA koji najbolje grije. Kako rekoh, pomalo, ali sigurno je napredovao. Prvo su ga ufoteljili, pa onda i ustrančili. 

Stranputica kojom ide SDA tako je ostala zacrtana trasa njenog kretanja u budućnosti. Politička maloumnost najveće stranke u Bošnjaka očito će još zadugo ostati jedini kriterij ili onaj najvažniji za funkcionisanje te stranke. 

Mladi Čorbo još dugo će se ceriti sa fotografija dok gleda kako njegov idol Bake dijeli bajram banke ili sa onih bajramskih kahvi uz stranačke prvake. 

A ja ću sanjati kako da kupim atomsku bombu. Jer, koliko vidim, sve drugo je neučinkovito!