Subota, 20.04.2024.

Većina u Tuzli ponovo traži smjenu SDA-ove vlade i dijela rukovodstva skupštine

Petak, 15.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu danas je ponovo zatražila smjenu Kantonalne vlade na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem.

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović za danas je zakazao sjednicu ovog zakonodavnog tijela, a na dnevnom redu se našlo, između ostalog, usvajanje budžeta za ovu godinu, zakona o njegovom izvršenju te finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i Kantonalne službe za zapošljavanje.

Međutim, nedugo nakon početka sjednice zastupnik SDP-a Dževad Hadžić zatražio je dopunjavanje dnevnog reda pojedinačnom smjenom ministara te u konačnici i premijera Tuzlanskog kantona.

Kada je riječ o ministarstvima, zatražena je smjena ministra obrazovanja i nauke, zatim finansija, kulture, sporta i mladih, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zdravstva te za boračka pitanja.

U prijedlozima za smjenu ministara nisu se našla četiri ministarstva na kojima od ranije nema ministara. Dva su smijenjena ranije, odnosno ministar unutrašnjih poslova i rada, socijalne politike i povratka, dok su dva – prostornog uređenja i zaštite okolice te trgovine, turizma i saobraćaja ranije podnijela ostavku i riječ je o kadrovima SBB-a.

Prema prijedlogu, do imenovanja nove vlade posao ministara obavljali bi sekretari ministarstava.

Također, zatražena je i smjena dijela rukovodstva tog zakonodavnog organa, tačnije Vujovića koji dolazi iz reda Srba te njegovog zamjenika Borisa Krešića koji je pripadnik hrvatskog konstitutivnog naroda.

Vujović je na to kazao da nema ništa protiv prijedloga dnevnog reda, naglasivši da bi se ipak trebalo držati onog izvornog oblika s obzirom na to da je jedna od takvih instrukcija stigla i od OHR-a.

Iz SDA su zatražili pauzu u trajanju od pola sata, koja je trenutno u toku.

Na današnjoj sjednici pojavili su se svi zastupnici i članovi rukovodstva skupštine.

Vrijedi kazati da se Tuzlanski kanton nalazi u blokadi nakon formiranja dvije skupštinske grupacije.

Na cjelokupnu situaciju reagovao je visoki predstavnik u našoj zemlji Valentin Inzko koji je u svom pismu naveo da nije bilo povoda da Kantonalna vlada proglasi vanrednu situaciju i preuzme ovlasti skupštine.

Također, on je naveo da nije validna paralelna sjednica skupštine koju su održali predstavnici nove parlamentarne većine 31. decembra prošle godine, ali i da promjena većine unutar skupštine ne mora biti povod za potezanje vitalnog nacionalnog interesa.