Četvrtak, 28.03.2024.

Sebija bez milosti prema Skaki: Izbjegava odgovornost, treba mu uvesti Povjereništvo

Petak, 15.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Kantonalni odbor SDA Sarajevo, na čijem čelu je i dalje Fikret Prevljak, a kojim u praksi upravlja potpredsjednica KO SDA Sarajevo i supruga predsjednika SDA Sebija Izetbegović, jučer je održao sjednicu na kojoj su se tretirali i loši izborni rezultati u Sarajevu, a poseban dio posvećen je Općinskom odboru SDA Stari Grad na čijem čelu se nalazi Abdulah Skaka.

Odlazećem gradonačelniku Sarajeva rukovodstvo SDA zamjera što kao predsjednik općinske organizacije nije stavio svoje ime za načelničkog kandidata umjesto Jusufa Pušine na lokalnim izborima koji su održani u novembru 2020. godine.

Smatraju da time bježi od odgovornosti i šalje lošu poruku članovima stranke.

“Kada je u pitanju izbor na općinske načelnike, veoma loša poruka za kadrove, članstvo i birače SDA je da predsjednik OO SDA Stari Grad izbjegava da se kandiduje, predlažući druge, namjeravajući time da izbjegne i umanji vlastitu odgovornost“, piše u dokumentu koji je jučer usvojen na sjednici.

Kantonalni odbor SDA Sarajevo zatražio je od Predsjedništva SDA da prilikom razmatranja mjera koje će biti poduzete u odnosu na općinske i kantonalne organizacije, koje su imale pad izbornih rezultata, primjeni jednake kriterije u odnosu na sve općinske i kantonalne organizacije.

Tako se, između ostalog, navodi da bi se općinska organizacija SDA Stari Grad trebala jednako tretirati i kao one na Ilidži, Centru i Novom Sarajevu, a čak se provlači i teza uvođenja Povjereništva.

OO SDA Stari Grad kontinuirano ostvaruje loše rezultate kroz izborne cikluse (2018., 2016., 2014., 2012.), a na lokalnim izborima 2020. godine je ostvarila tek 20,29 posto glasova, što je značajno slabije od OO SDA Ilidža koja je ostvarila 30,73% glasova. Treba podsjetiti da je kandidat za načelnika Ilidže bio Fikret Prevljak, koji je i prvi čovjek Kantonalnog odbora SDA i koji potpisuje ovo pismo.

U nastavku dokumenta se predlaže Predsjedništvu SDA da KO SDA Sarajevo bude tretiran na isti način kao i SDA u drugim kantonima s bošnjačkom većinom. Ističu i da je SDA u Kantonu Sarajevo podnijela najveći teret unutar strukture kompletne stranke jer je, kako se navodi, “političko djelovanje Četvorke (NiP, NS, SDP i NBL) bilo najizraženije i najbrutalnije, te potpomognuto bivšim visokorangiranim funkcionerima SDA“.

“Uprkos svemu, posmatrajuži ukupan rezultat stranke, ostvarena je pobjeda na nivou KS, a u poređenju sa SDA u drugim kantonima sa bošnjačkom većinom ostvaren je solidan rezultat. SDA Kanton Sarajevo je prva u procentu ostvarenih načelničkih pozicija, a u odnosu na SDA u drugim kantonima sa bošnjačkom većinom druga po procentu ostvarenih glasova i vijećnićkih mandata“, navodi se.

Također je interesantno da se Kantonalne organizacije SDA ograđuju od bilo kakvoh utjecaja na sastav kandidatskih lista za općinska vijeća, kao i kandidature za načelnike jer su, kako se navodi, u cijelosti povjerene općinskim organizacijama. Istaknuto je da su aktuelne afere i udruživanja protiv SDA pogađale stranku jednako u svim krajevima.

(Klix/PRESS)