Subota, 20.04.2024.

U Banjoj Luci pokrenuta akcija “Dejtonski sporazum u svakoj porodici u Republici Srpskoj”

Utorak, 14.12.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Predsjednik Udruženja građana “Politikolog” iz Banje Luke Milan Ljepojević rekao je da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma na današnji dan u Parizu prije 26 godina entitet Republika Srpska međunarodno verifikovan i da je zato značajno da svaka kuća u RS-u ima primjerak ovog dokumenta.

Ljepojević je izjavio za novinare u Prnjavoru, gdje je “Politikolog” upriličio promociju kampanje “Dejtonski sporazum u svakoj porodici u Republici Srpskoj”, da je akcija pokrenuta prošle godine povodom 25 godina od potpisivanja Dejtona.

“Metaforički sam rekao da nam je cilj da Dejtonski sporazum bude u svakoj kući, kao što je to crkveni kalendar koji ima svaka pravoslavna porodica. Kada se pogleda Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, to je 11 članova na četiri stranice koje se pročitaju za pet-šest minuta, tako da je vrlo prosto i jednostavno, a kod nas je od toga stvorena fama”, rekao je Ljepojević.

Ljepojević je istakao da je kampanja, prije Prnjavora, provedena na području Banje Luke, Istočnog Sarajeva i Trebinja, kao i da je štampano 50.000 primjeraka, dok po procjenama u RS-u ima oko 350.000 porodica.

Predsjednik Kluba ostalih naroda u Vijeću naroda RS-a Franc Sošnja rekao je da je ranije bilo predviđeno da posjete samo velike regionalne centre, ali da su zbog pandemije koronavirusa, koja je usporila aktivnosti, i na poziv potpredsjednice Vijeća naroda Aleksandre Dalšašo Lepir danas došli u Prnjavor.

“Cilj nam je da svaka porodica dobije u ruke Dejtonski sporazum, odnosno da vide čime nas varaju i tumače oni koji ga nisu pročitali ili pričaju ono što tamo ne piše. Cilj je da narod sazna istinu”, rekao je Sošnja.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Prnjavoru Darko Tomaš rekao je da je ideja Udruženja “Politikolog” da tekst Dejtonskog sporazuma dođe do svake kuće i čovjeka u Republici Srpskoj za svaku pohvalu.

On je pozivao sve političke subjekte iz Prnjavora i RS-a da se uključe u podjelu teksta ovog sporazuma građanima.