Četvrtak, 24.10.2024.

Kako će Komšić objasniti podršku DF-a SNSD-u u Prijedoru dok Dodik otvoreno ruši državu?

Utorak, 14.12.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Proslavi pobjede SNSD-ovog kandidata za gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora, prema navodima Prijedorčana sa društvenih mreža, prisustvovali su i najviši zvaničnici Demokratske fronte Željko Komšić.

Aktuelni predsjedavajući Skupštine Grada Prijedora, DF-ovac, i ranije je davao nesebičnu podršku prijedorskom SNSD-u. Prvo je na Lokalnim izborima 2020. godine aktivno lobirao za kandidata SNSD-a Dalibora Pavlovića, a nakon što je Pavlović i izabran za gradonačelnika DF je dobio mjesto predsjedavajućeg gradske skupštine.

Kada su u javnost procurile sporne fotografije gradonačelnika Pavlovića, DF u Prijedoru je pružio podršku Pavoloviću ostajući uz njega i u trenucima kada su od Pavolvića ruke digle i njegove stranačke kolege iz SNSD-a uključujući i stranačkog predsjednika Milorada Dodika koji je zatražio njegovu ostavku.

Na novim izborima za gradonačelnika DF je bez imalo srama ponovo otvoreno podržao kandidata SNSD-a Slobodana Javora pozvavši svoje biračko tijelo, Bošnjake prvenstveno, da glasaju za Javora a ne za druge kandidate. Svakako da lokalna politika ima svoje specifičnosti kao i da političari koji predstavljaju bošnjačke povratnike u bosanskohercegovačkom entitetu RS-u ulaskom u vlast nastoje riješiti konkretna pitanja samih povratnika, ali je slučaj saradnje SNSD-a i DF-a u Prijedoru zanimljiv na nivou stranačkih rukovodstava i lidera – Milorada Dodika i Željka Komšića.

Iako je u nekoliko navrata dovodio u pitanje način na koji je Komšić izabran za člana Predsjedništva BiH te je u ovom trenutku ključni faktor destabilizacije i blokade državnih institucija, Dodik je u Prijedoru računao na podršku lokalnog DF-a. Također, o saradnji DF-a i SNSD-a u Prijedoru govori se već duže vrijeme, a predsjednik DF-a Željko Komšić ostaje je nijem na ove navode što implicira da ovakvu saradnju odobrava.
U kompleksnoj strukturi i političkom ambijentu Bosne i Hercegovine koaliranje je nemoguće izbjeći. No, bilo bi pošteno javno saopćiti sa kim se koalira i pod kojim uvjetima, što je u ovom slučaju potpuno izostalo. Tako SNSD i Dodik dok donose strateške dokumente u Narodnoj skupštini RS-a kojom trasiraju put secesiji sasvim uspješno sarađuju na lokalnom nivou sa Demokratskom frontom koja se u javnosti predstavlja kao ključni faktor odbrane države i državnih institucija. Dok stranačka infrastruktura SDA i DF (twitter analitičari posebno) konstantno nastoji ograničiti manevarski prostor opozicije, prvenstveno stranaka „Trojke“, optužujući ih za navodnu izdaju, upravo DF i SDA kontinuirano koaliraju sa SNSD-om i HDZ-om BiH. Ne treba zaboraviti da je DF otvoreno koalirao i sa HDZ-om BiH ušavši u Vladu FBiH 2015. godine pristavši na koncepciju HDZ-a BiH po kojem su oni pobjednici unutar „hrvatskog korpusa“ dok SDA ima pravo birati bilo kojeg partnera unutar „bošnjačkog korpusa“ uz odustajanje od svih „hrvatskih pozicija“.

Jedno od mogućih rješenja potpunog haosa na bosanskohercegovačkoj sceni bio bi i jasno definiranje koalicija prije samih izbora. To bi omogućilo da se jasno vidi kontinuitet koaliranja naprimjer DF i SNSD-a u Prijedoru ili pak SDA i HDZ-a u Srednjoj Bosni i na nivou FBiH. Rukovodstvo DF-a bi u tom slučaju barem moralo pokušati objasniti građanima kako je moguće koalirati sa SNSD-om u trenutku kada ova stranka predvodi otvorenu blokadu institucija BiH uz pravno nasilje koje prijeti miru? Čime se opravdava strateška podrška Dodiku u trenutku kada doslovno divlja u Narodnoj skupštini RS-a nasuprot kandidatu opozicije u RS-u koja se u danima najveće krize u BiH ponaša u najmanju ruku razumno i odgovorno? Kako Dodik svojim biračima objašnjava koaliranje sa DF-om i Komšićem kojeg, slijedeći Čovićevu logiku, smatra nelegitimnim članom Predsjedništva BiH? Kako Dodik, poptuno omalovažavajući i vrijeđajući Bošnjake insistirajući da ih naziva muslimanima, ipak računa na njihove glasove?

Zašto oni koji sebi za pravo uzimaju da DF i SDA proglase stubom odbrane države šute?

(PRESS)