Subota, 20.04.2024.

Denis Zvizdić: Posljednji dolazak delegata iz RS-a bio je igrokaz, a prava istina, koju treba jasno kazati je…

Utorak, 14.12.2021. | BiH | Intervju | Najnovije | Vijesti

Predsjedavajući Predstavničkog doma BiH i potpredsjednik NiP-a, govori o potezima vlasti RS-a i ponašanju međunarodne zajednice za Oslobođenje.

GOSPODINE ZVIZDIĆU, BORAVILI STE PROTEKLE SEDMICE U SAD-U GDJE STE SE SUSRELI SA BROJIM ZVANIČNICIMA. SMATRATE LI DA STE OVOM POSJETOM VIŠE NAPRAVILI NEGO MINISTRICA TURKOVIĆ ILI PREDSJEDNICA RS-A CVIJANOVIĆ? ŠTA JE REZULTAT TIH RAZGOVORA?

– Učestvovao sam na interparlamentarnom obavještajno-sigurnosnom forumu u Washingtonu, koji je okupio američke kongresmene i senatore, predstavnike akademske zajednice, kao i brojne parlamentarce iz čitavog svijeta. Osim toga, sastao sam se i sa nekoliko vrlo utjecajnih kongresmena, kao i sa šefovima odjela SD-a za Evropu, direktoricom Vijeća za nacionalnu sigurnost pri Bijeloj kući zaduženom za Balkan i Centralnu Evropu, istaknutim i angažovanim predstavnicima naše dijaspore itd.

PRAVA ISTINA

Može doći do izmjena Izbornog zakona ako postoji politička volja unutar vladajuće koalicije na državnom nivou, jer je to primarno njihov zadatak

Najvažnija poruka koju mogu prenijeti sa tih sastanaka jeste da SAD nikada neće ostaviti BiH i da će uvijek čvrsto stajati iza teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, te da neće dopustiti da bilo ko jednostrano poništi mir i napredak koji je ostvaren u posljednjih 26 godina. Pojednostavljeno kazano, Amerika je bila, ona je to sada i mora biti i dalje najvažniji vanjskopolitički partner Bosne i Hercegovine.

Naravno, dugujemo i iskazujemo veliku zahvalnost brojnim prijateljima BiH, i na zapadu i na istoku, ali Amerika sasvim sigurno najbolje razumije i najiskrenije se zalaže za očuvanje mira, cjelovitosti, multietničkog karaktera i euroatlantske budućnosti BiH.

NAKON SJEDNICE PIC-A VISOKI PREDSTAVNIK JE JASNO KAZAO DA SU SANKCIJE ZA ONE KOJIMA JE PLAN RUŠENJE INSTITUCIJA I DALJE NA STOLU. ŠTA TREBA DA SE DESI DA SE SA RIJEČI PREĐE NA DJELA?

– Najveću štetu u aktuelnoj složenoj političko-sigurnosnoj situaciji, kada se u NS-u entiteta RS donose zaključci koji predstavljaju operativni početak rušenja ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, nanose izjave i riječi koje ne prate djela. Posebno od predstavnika međunarodne zajednice, koji imaju obavezu i moć da reaguju i zaustave antiustavno i vanzakonsko rušenje državnih institucija Bosne i Hercegovine. Zaista nije jasno šta bi se još trebalo dogoditi pa da reaguju OHR, predstavnici najmoćnijih država svijeta ili Tužilaštvo BiH.

Prekršen je čitav niz članova Krivičnog zakona BiH i drugih važećih zakona, Tužilaštvo BiH je obavezno da reaguje i adekvatno sankcioniše počinioce. Osim toga, želim da vjerujem da odlučna podrška koju su prije nekoliko dana iskazali lideri zemalja G7 teritorijalnom integritetu, suverenitetu i jedinstvu zemlje, radu specijalnog predstavnika EU i operaciji EUFOR-a Althea, kao i visokom predstavniku Schmidtu i NATO-štabu u Sarajevu, znači i odlučnu spremnost na konkretne akcije s ciljem zaustavljanja antiustavnih aktivnosti koje provodi vladajuća većina u entitetu RS i preveniranja mogućeg konflikta kao realne opcije ako se nastavi ovaj rušilački pohod na državu BiH.

Isto tako, smatram da je krajnje vrijeme da pojedini predstavnici međunarodne zajednice promijene retoriku i počnu stvari nazivati pravim imenom, a ne eufemizmima i neutralnim i uopćenim floskulama. Jer, kada bilo ko kaže da su VM i Parlamentarna skupština BiH u blokadi, onda je to poluistina. Prava istina, koju treba jasno kazati je da su VM i Parlamentarna skupština BiH u antiustavnoj blokadi koju provode predstavnici SNSD-a i njihovih satelitskih stranaka.

STRANKE TROJKE ODRŽALE SU SASTANAK SA OPOZICIONIM PARTIJAMA IZ RS-A. KAO ŠEF PREDSTAVNIČKOG DOMA PSBIH NAJBOLJE ZNATE KOLIKO KRIZA TRAJE I ŠTA SMO SVE PROPUSTILI SAMO ZBOG TOGA ŠTO TRI VLADAJUĆE STRANKE NISU BILE U STANJU DA SJEDNU ZA ISTI STO. JESU LI ONE UOPŠTE POZVANE DA BILO ŠTA PRIGOVARAJU OPOZICIJI ŠTO JE SJELA I RAZGOVARALA?

– Sastanak stranaka Trojke sa opozicionim partijama iz RS-a je dobra i korisna aktivnost koja dugoročno može dovesti do ukupne relaksacije odnosa u BiH i realizacije projekata i strategija koje mogu donijeti korist svim građanima i potreban napredak za BiH. Vladajuća koalicija na državnom nivou čiji je mandat, posebno na nivou Vijeća ministara, proglašen najgorim u modernoj historiji BiH, nema nikakvo moralno pravo da kritikuje ovaj potez opozicije.

SMATRATE LI DA JE SAMO ODRŽAVANJE POSEBNE SJEDNICE NSRS-A O VRAĆANJU NADLEŽNOSTI USTVARI DOVOLJNO DA SE ZAKLJUČI DA ĆE TO BITI KORIŠTENO U SMISLU IZBORNE KAMPANJE, SRBOVANJA I NIČEG DRUGOG I DA DRŽAVA NIJE UGROŽENA?

– Mislim da ne smijemo nasjesti na spinove da su zaključci i Deklaracija o ustavnim principima koji su usvojeni na posebnoj sjednici NSRS-a samo priprema za izbore, farsa i puko srbovanje, iako je ovoga zadnjeg u nastupima pojedinaca bilo napretek. Naprotiv, riječ je o planskom i koordiniranom, unutrašnjem i vanjskom, udaru na ustavnopravni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, što je krivično djelo inkriminirano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

MOŽE LI U OVOJ GODINI DOĆI DO IZMJENA IZBORNOG ZAKONA BIH I USTAVA BIH ILI JE IPAK REALNIJI ROK PROLJEĆE KAKO MEĐUNARODNI ZVANIČNICI VEĆ NAJAVLJUJU? NOVA RUNDA RAZGOVORA JE PRED NAMA.

– Više puta smo u posljednjih nekoliko godina od predsjednika stranaka koalicije čuli da su blizu rješenja i da je moguć kompromis. Zbog toga je jedina ispravna logika da oni koji su godinama međusobno pregovarali i koji nisu nikada niti na jedan sastanak pozvali predstavnike opozicionih partija, konačno objelodane i u parlamentarnu proceduru upute dogovorenu formu izbornog zakona. Kada je riječ o opoziciji, mislim da je zauzet državotvoran stav, a to je jasno opredjeljenje da će se stati u zaštitu države i državnih institucija u svim procesima koji mogu dovesti do rušenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, te da će biti podržani svi zakoni koji će biti u skladu sa demokratskim normama i standardima koji važe u EU.

ZA UTORAK JE ZAKAZANA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA. NAKON ŠTO SU SE DELEGATI STRANAKA IZ RS-A VRATILI U SALU, OČEKUJETE LI DA TO UČINE I POSLANICI OVIH STRANAKA?

– Ne očekujem. Dolazak delegata iz entiteta RS na sjednicu Doma naroda je bio igrokaz u pokušaju da se suspenduju civilizacijske norme zabrane negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

BROJNI IZAZOVI

Izostanak reakcije Tužilaštva BiH i mlake reakcije OHR-a i međunarodne zajednice su uvjerile, pa čak i ohrabrile zastupnike stranaka sa sjedištem u entitetu RS, sa SNSD-om na čelu, da zbog dosadašnje blokade rada državnih institucija neće snositi nikakve sankcije i zbog toga će, sve do adekvatne reakcije domaćih institucija, OHR-a i međunarodnih predstavnika, nastaviti sa antiustavnom i protivposlovničkom blokadom rada PSBiH.

DA LI SE U NIP-U VEĆ RAZGOVARALO O MOGUĆIM KANDIDATIMA NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA? JESTE LI ZAINTERESIRANI DA BUDETE KANDIDAT ZA PREDSJEDNIŠTVO BIH?

– U toku je rušenje ustavnog poretka BiH i pred nama su brojni izazovi, tako da nijedna ozbiljna politička partija u ovom vremenu ne razgovara o mogućim kandidatima za bilo koju poziciju na predstojećim izborima. NiP-u je na prvom mjestu država i očuvanje njenog teritorijalnog integriteta, suvereniteta, političke neovisnosti i međunarodnopravnog subjektiviteta, kao i permanentnog mira i dugoročne stabilnosti, tako da nismo razgovarali o mogućim kandidatima za predstojeće opće izbore, uključujući i kandidata za Predsjedništvo BiH.