Četvrtak, 25.04.2024.

Žuljević: Fadilove poreske reforme za egzodus i dugoročno siromaštvo!

Nedjelja, 14.11.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Aner Žuljević, delegat SDP BiH u federalnom Domu naroda, smatra kako prijedlogom Vlade FBiH o Zakonu poreza na dohodak, još samo zrak nije ostao neoporezovan.

„Građani će moći dalje jedino džaba disati, što im naravno sa ovakvom vlašcu nije dugoročno sigurno.

Sve zajedno u zakonu je politički, a i ljudski pokvareno. Nije njima dobra ni matematika, a ni logika.

Sačekao sam nekoliko dana, vjerujući da ću čuti dobronamjerne kritike struke oko Zakona koje su (pre)hitno predložili, ali ih premijer nazva neznalicama.

Nervozno i nedostojno funkcije koju obnaša, ali vjerovatno rezultat trke sa posla na sud i nazad.

Novinarima je hrabro odlučio poslati poruku neutralizacije, po meni vrlo bahat pristup, iako je jedino sigurno da su za ovih sedam godina mandata uspjeli uspješno neutralizirati 300 hiljada građana koji su napustili zemlju, a ovi što su ostali su korak do eutanaziranja od njihovih reformi.

Potpuno su izbjegli konsultacije/rasprave sa strukom, sindikatima, pa na kraju i građanima, vjerujući u pollitičku logiku stranaka kojim pripadaju kako su građani nebitni, jer ionako na izborima oni ništa ne odlučuju, nego odlučuju brojači.

Vjerovao sam da su naučili nešto sa aerodroma dočekujući respiratore, kad su mjesecima anesteziologe proglašavali neznalicama, tvrdeći da respirator može za dvoje, a na kraju “neznalice” dokazaše da ne može ni za jednog.

Nažalost, ponovo se dokazuje da premijer mašinac, ekonomske reforme, u ovom slučaju procente oko poreza i dohodka ne vidi kao posljedice na ljudski život, nego kao opterećenje/trenje na mašini koje može, a ne mora izazvati požar.

Moram naglasiti kako me utisak ne vara, vlast je sa ovom poreskom reformom na korak do socijalnog požara!

Mi, ekonomisti neznalice, instrumente fiskalne politike vidimo kao ključne faktore za izgradnju pravednog društva i snažne ekonomije.

Njima se mogu ukloniti različite nejednakosti, ali i napraviti nove, smanjiti dohodovna nejednakost, ali i povećati.

Potpuno svjestan kako su radnici u ovoj zemlji šampioni strpljenja, posljednjih 25 godina dokazali da su izdržljiviji i od mašina, ali kad je nešto previse u smislu nehumanog iskorištavanja, onda je bas previše.

Želim podsjetiti da je Hrvatska u posljednjem mandatu Vlade provela pet krugova poreske reforme i svaki od njih transparentno predstavila javnosti jasno predočavajući društveno ekonomske koristi kroz jasne kalkulacije za građane i privrednike, gdje u tih pet krugova rasteretiše privredu za 2,5 milijardi KM.

Naša Vlada sve ove godine reforme provodi kao nuklearni program, tajno, manipulatorski, uznemiravajuće, koristeći uvijek neustavno procedure kroz hitne postupke.

Uvijek navode kako je reforma neutralna, što samo po sebi indicira da se radi o novoj PREVARI, ali je njima takav pristup obrazloženja reformi od početka mandata postao praksa.

Nažalost, niti jedna njihova reforma nije bila neutralna, nego je svaka bila isključivo pozitivna u korist novčanika vlasti, a na štetu građana i privrede“, naveo je Žuljević.