Četvrtak, 28.03.2024.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali u izradi izjave Vijeća za provedbu mira

Četvrtak, 14.10.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Nakon što su ambasadori Vijeća za provedbu mira (PIC) u zajedničkoj izjavi pozvali sve lidere u BiH da odbace retoriku koja vodi podjelama, oglasili su se i iz Ambasade Rusije te naveli zašto se nisu složili s tekstom zajedničke izjave ambasadora PIC-a.

Kako su naveli iz Ambasade Ruske Federacije u BiH, razlog za oprečno mišljenje spram zajedničkog teksta ambasadora Vijeća za provedbu mira prije svega je u tome što Rusija ne priznaje legitimitet visokog predstavnika u BiH.

“Ruska Federacija ne priznaje legitimitet tzv. ‘novog Visokog predstavnika’ Christiana Schmidta. S tim u vezi ni na koji način nismo učestvovali u raspravi i razradi teksta izjave UO PIC-a uz njegovo moderiranje. Sa svoje strane, predložili smo bilješku sljedećeg sadržaja ‘Ruska Federacija ne smatra Visokog predstavnika legitimnim bez neophodne odluke Vijeća sigurnosti UN-a i ne slaže se s tekstom izjave'”, naveli su iz Ambasade.

Također, saopćeno je kako su partneri u PIC-u objavili “standardnu bilješku” unatoč suprotnom stavu Rusije.

“Nažalost, naši partneri su prekršili red djelovanja UO PIC-a i, unatoč našem stavu, samovoljno objavili ‘standardnu bilješku’. S tim u vezi naglašavamo da ova izjava ne odražava stavove cijele međunarodne zajednice u BiH te pozivamo na ignoriranje iste”, stoji u zaključku saopćenja.

Podsjetimo, ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) danas su potvrdili da je za građane Bosne i Hercegovine od ključne važnosti da institucije funkcioniraju na svim nivoima vlasti, uključujući i Oružane snage BiH.

“Bez zalaganja i saradnje nema prijeko potrebnih reformi – posebno onih koje se odnose na vladavinu prava, koje su od ključne važnosti kako bi BiH mogla krenuti dalje na putu ka EU – a građani BiH nikada neće biti u mogućnosti u potpunosti ostvariti svoje pravo na mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost”, naveli su iz PIC-a.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a očekuju od svih čelnika da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podjelama te da prekinu sve aktivnosti u tom pogledu, uključujući i prijetnje otcjepljenjem i osporavanje postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

“Ustrajni smo u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH. Pokušaji da se poništi 26 godina teško stečenog napretka i mira suprotni su onome na šta su se svi politički lideri obavezali i kamo BiH treba ići”, navedeno je.