Četvrtak, 28.03.2024.

Konstituisano Gradsko vijeće Tuzle: Pomirili se SDP i DF, a razjedinili unutar SDA

Četvrtak, 14.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Novi saziv Gradskog vijeća Tuzle zvanično je konstituisan na današnjoj sjednici na kojoj je izabrano i rukovodstvo tog zakonodavnog tijela.

Tokom sjednice Gradskog vijeća Tuzle pokazano je pomirenje SDP-a i DF-a, razjedinjenost unutar SDA, ali i selektivan pristup rukovodstva vijeća prema novinarskim ekipama, od kojih je većina spriječena u obavljanju zadataka, piše Klix.

U novoj većini u Gradskom vijeću Tuzle nalaze se vijećnici Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB), Tuzlanske alternative (TA) i vijećnik iz reda nacionalnih manjina Nedžad Jusić. To je ukupno 16 vijećničkih ruku koje su prikupljenje u krajnjem roku u kojem je i konstituisano zakonodavno tijelo Tuzle. 

Predsjedavajuća i sekretarica Gradskog vijeća Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba)

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović trenutnu većinu ocjenjuje stabilnom, naglasivši da je predsjedavajuća vijeća Nataša Perić (SDP) izabrana dvotrećinskom većinom sa 21 glasom za. 

“Vidjet ćemo kako će u budućnosti izgledati većina, odnosno da li će ona ostati na 16 vijećnika ili će broj biti veći. Otvoreni smo za dalju saradnju sa svima”, istaknuo je Imamović, kazavši da u odnosu sa DF-om nisu bili precizni te da će se javnosti obratiti naknadno sa zajedničkim dokumentom u kojem će biti navedeni zajednički ciljevi politika. 

Saradnja DF-a i SDP-a u Tuzli kosi se u odnosu na zauzeti stav ovih stranaka na nivou kantona, gdje je posebno usijana atmosfera.

“Ne dao Bog da u Tuzli bude kao u kantonu. To ne želimo nikome, posebno ne građanima Tuzle. Ovdje ništa ne treba biti kao u kantonu, vrlo smo nezadovoljni radom vlade i ovdje je u pitanju interes građana Tuzle i efikasnost grada, Gradskog vijeća i službi”, istaknuo je Imamović.

Jasmin Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)

Iz Gradskog odbora DF-a navode da su se vodili instrukcijama viših nivoa stranke kada je riječ o pristupanju koaliciji sa SDP-om. 

“Sa zadovoljstvom smo ušli u vlast na gradskom nivou. Mi smo okosnica građanskog uređenja Tuzle skupa sa SDP-om, a također tu smo i za dobrobit grada. Smatramo da u ovakvoj koaliciji možemo dati mnogo toga za boljitak grđana i Tuzle, kao grada”, istaknuo je Zlatan Fatušić, vijećnik DF-a. 

Jasmin Fatušić (Foto: A. K./Klix.ba)

Tuzla još uvijek nema usvojen statut zbog, kako je kazao Imamović, problema dvotrećinske većine. Poručuje da se ništa ne radi mimo zakona jer djeluju na bazi statutarne odluke. 

“Vidjet ćemo kako okupiti minimalno 21 vijećnika oko statuta. Vidim da postoji volja i usaglašavanje teksta je jedan od zadataka svih nas zajedno”, dodao je gradonačelnik Tuzle.

Inače, današnja sjednica Gradskog vijeća Tuzle pokazala je razjedinjenost unutar SDA, s obzirom na to da nisu svi zajednčki glasali za imenovanje predsjedavajuće tog zakonodavnog tijela.

“U Klubu vijećnika SDA mi smo rekli da ćemo glasati suzdržano za izbor predsjedavajućeg i zamjenika. Glasao sam suzdržano skupa sa vijećnikom Šefikom Husićem, međutim ostale kolege iz kluba su glasale na prijedlog SDP-a, odnosno trenutne većine. To je njihovo demokratsko pravo, a mi smo temeljna stranka koja je prošla kroz niz analiza i teških vremena i u svakoj smo se održali. Organi stranke će dalje odlučivati kako i na koji će se način locirati i vrednovati rad svih onih koji ne slijede analizu i organe stranke”, kazao je Zijah Rifatbegović, predsjednik Kluba vijećnika SDA, istaknuvši da trenutna većina ima političku, ali ne i izbornu jačinu. 

Zijah Rifatbegović (Foto: A. K./Klix.ba)

Vijećnik Naše stranke Omer Berbić smatra da je “crvena Tuzla pala”, izrazivši nadu da historijske, tradicionalne i ideološke vrijednosti grada neće biti izgubljene s obzirom na koaliciju koja trenutno djeluje. 

“Nadam se da ovo nije samo matematička igra, već da tu ima programske i stručne osnove. Mi kao konstruktivna opozicija predlagat ćemo inicijative i prijedloge. Nadamo se da će neki od njih biti usvojeni, a ne samo matematički odbijeni”, dodao je Berbić.

Omer Berbić (Foto: A. K./Klix.ba)

S druge strane, zajednički programski ciljevi spojili su u Progresivni blok četiri vijećnika iz tri stranke. Riječ je o Esani Kavazbašić-Huskanović i Selmi Čatibušić iz Platforme za progres, Admiru Čavaliću iz Stranke za BiH i Omeru Berbiću iz Naše stranke.

“Sada se, ipak, iskristalizirala takozvana ‘crveno-zelena’ koalicija. Kolega je tražio pojedinačno glasanje u kojem se tačno vidjelo da Tuzla više nije crvena. Sada vjerovatno imamo jedno koaliciju SDP-SDA, što poštujemo. Mi ćemo uime Progresivnog bloka delegirati projekte, a prioritet je statut grada”, naveo je Čavalić.

Admir Čavalić (Foto: A. K./Klix.ba)

Sve ono što se dešavalo na sjednici, novinarima su prepričali vijećnici. Naime, za razliku od svih ostalih lokalnih zajednica u Tuzlanskom kantonu, ali i šire, u kojima su konstituisana vijeća, današnjoj sjednici u Tuzli bio je zabranjen ulazak medijskim ekipama, izuzev ekipi Radio-televzije 7 kojoj je osnivač Grad Tuzla te jednom od fotoreportera. 

Novinarima je bilo onemogućeno praćenje sjednice (Foto: A. K./Klix.ba)Novinarima je bilo onemogućeno praćenje sjednice

Ekipa portala Klix.ba uspjela je proći do balkona Narodnog pozorišta u Tuzli te tako napraviti nekoliko fotografija, kako bismo čitateljima uspjeli na neki način prikazati segment sjednice Gradskog vijeća.

U nesmetanom obavljanju zadatka, odnosno u ulasku novinarskih ekipa u salu Narodnog pozorišta u Tuzli gdje se održavala sjednica, spriječio je službenik Gradske uprave, uz obrazloženje da je to naredba predsjedavajuće u starom i novo sazivu Gradskog vijeća Nataše Perić. Na ovakav stav reagovalo je nekoliko vijećnika koji su istaknuli da je nedopustiva zabrana ulaska medijskim ekipama u salu.

Novinari ispred ulaza u salu Narodnog pozorišta u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)Novinari ispred ulaza u salu Narodnog pozorišta u Tuzli

Nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Tuzle na kojoj su prekršene epidemiološke mjere, s obzirom na to da je u zatvorenom prostoru bilo više od 30 osoba, koliko je dozvoljeno naredbama kriznih štabova, Perić je iznijela opravdanje da nije zabranila ulazak medijma te da zaposleniku Gradske uprave nije izdala naredbu za sprečavanje prolaska novinara u salu.