Četvrtak, 28.03.2024.

ABA 2 liga ponovo na Ilidži: Općinski načelnik Nermin Muzur poručio da želi organizaciju završnog turnira

Ponedjeljak, 13.12.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Treći turnir Regionalne košarkaške ABA 2 lige igrat će se na Ilidži od 13. do 19. decembra, a organizator utakmica petog, šestog i sedmog kola je OKK Spars.

Mini-turnir održat će se u dvorani Arena Hills, a organizator je istakao da se s ponosom vraća na Ilidžu, gdje se i prošle sezone održao jedan od “balona”, za šta je dobio pohvale rukovodstva regionalnog takmičenja.

Općina Ilidža je prošle sezone Sparsu pomogla u organizaciji takmičenja kojem je naša općina bila domaćin, a općinski načelnik kazao je kako Ilidža ima ambicije da postane vodeća općina u Kantonu Sarajevo kada je riječ o sportu.

– Ilidža trenutno ima dva premijerligaša, to su rukometašice Ilidže i odbojkašice Igmana, a izvjesno je da ćemo od sljedeće sezone u najjačem rangu takmičenja gledati i odbojkaše Ilidže. Naše je opredjeljenje da ulažemo u sport i razvoj sporta i drago nam je da će Ilidža ponovo biti domaćin jednog turnira ABA 2 lige – kazao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Iako je Spars često igrao na teritoriji drugih općina, općinski načelnik kazao je kako saradnja između Općine i kluba konstantno napreduje.

– Prošle sezone smo Sparsu pomogli organizaciono, dok smo za budućnost izrazili spremnost da pomognemo u mnogo većem obimu. Žao nam je što prošle sezone klub nije uspio izboriti plasman u najjači rang takmičenja, jer je nama u interesu da se na općini Ilidža igra jedno takvo prestižno takmičenje kakvo je ABA liga. Za razvoj sporta na našoj općini itekako bi značilo da ljubitelji košarke na Ilidži mogu gledati utakmice Crvene zvezde, Partizana, Budućnosti, Cibone i drugih renomiranih košarkaških klubova iz regiona – rekao je načelnik Muzur.

Prvi čovjek Općine Ilidža press konferenciju povodom turnira ABA 2 lige iskoristio je da istakne kandidaturu Ilidže za organizaciju završnog turnira.

– Za dobru saradnju je uvijek neophodno dvoje, a ona između Općine Ilidža i Sparsa je prilično uspješna. Ne znam dozvoljavaju li to pravila ABA lige, ali ja ću otvoreno reći da mi na Ilidži želimo organizovati završni turnir ABA 2 lige u ovoj sezoni – poručio je općinski načelnik na kraju.

Sportski direktor ABA lige Milija Vojinović naglasio je kako mu je drago to što je čuo da je Općina Ilidža spremna ugostiti i organizovati završni turnir, no istakao je da to ne ovisi samo o njemu. Istovremeno, Vojinović je pohvalio uslove na Ilidži, te naglasio da košarkaši ovdje imaju sve što im je neophodno.

Predsjednik OKK Spars, Nihad Selimović, zahvalio se Općini Ilidža i Nerminu Muzuru, kao i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo i Samiru Avdiću, na dosadašnjoj podršci klubu.

Ministar Avdić je poručio kako je ponosan na sve što je za sport urađeno do sada, kazavši da Ministarstvo kulture i sporta ne brine samo o sportu u Kantonu Sarajevo, već da u velikom mjeri pomaže i državne selekcije u brojnim sportovima.