Četvrtak, 28.03.2024.

Amir Zukić i ostali: Za svjedoka odbrane će biti pozvan Šefik Džaferović

Ponedjeljak, 13.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

U nastavku suđenja Amiru Zukiću i šestorici optuženih zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, održana je statusna konferencija na kojoj su Odbrane iznijele prijedloge za izvođenje svojih materijalnih i nematerijalnih dokaza, javlja Birn.

Na samom početku ročišta, tužiteljica Ena Bahtijarević-Alagić je rekla kako Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) nije uspjelo saznati adrese Anesa i Senade Čaušević, koji su trebali svjedočiti na prethodnom ročištu.

– Do početka ovog ročišta Tužilaštvo KS-a nije uspjelo saznati adrese svjedoka, zbog čega nismo mogli iskoristiti ni mehanizam međunarodne pravne pomoći za saslušanje. Zbog toga predlažem da Odbrana krene s prijedlogom izvođenja dokaza – kazala je tužiteljica, dodavši da će iznošenje dokaza Tužilaštva biti nastavljeno kada uspiju pronaći svjedoke.

Amir Zukić, Safet Bibić, Senad i Nedžad Trako, Ramiz Karavdić, Esed Džananović i Asim Sarajlić su optuženi za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Senka Nožica, advokatica Amira Zukića, za naredno ročište je predložila pozivanje četiri svjedoka, među kojima i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Tužilaštvo se usprotivilo, ali je Sud uvažio prijedlog Odbrane.

Dokazi koji se tiču ubistva konja Amira Zukića

– Mi zovemo sve članove kadrovske komisije zbog provjere da li je naš branjenik bilo kada uticao u kadrovskoj komisiji na izbor čelnih pozicija koje je SDA predlagala. Stranka je uvijek imala svoje prijedloge i mi želimo da vidimo da li je on u konkretnom slučaju imao uticaja na izbor direktora Javnog preduzeća (JP) ‘Elektroprivreda BiH’, što mu se stavlja na teret. Zato zovemo članove opštinskih, kantonalnih i članove komisija predsjedništva stranke da se očituju – rekla je Nožica.

Drugi advokat prvooptuženog Amira Zukića, Ahmed Žilić je uložio niz dokaza u podnesku koje će izvoditi u nastavku suđenja. Dokazi koji se tiču ubistva konja Amira Zukića, a koji bi bili uloženi kako bi se dokazao pokušaj zastrašivanja, sutkinja Tanja Curović je odbila.

– Ne vidim kako činjenični dokazi mogu uticati na navode iz optužnice – kazala je Curović.

Dokazi koji se odnose na praćenje članova porodice, supruge i djece Amira Zukića u vrijeme dok je on bio u pritvoru, prihvaćeni su.

– Ja sam te dokaze poslao SIPA-i, OSA-i, MUP-u KS-a i FUP-u. Radi se o fotografijama ljudi koje je uslikalo njegovo dijete dok su ih pratili po buticima. Budući da identitet tih osoba nije identifikovan, mislim da se radi o paralelnom policijsko-obavještajnom sistemu – rekao je Žilić.

Avokat Sanjin Bandović tražio je da tokom Odbrane svog klijenta Ramiza Karavdića budu priloženi dokazi o njegovom zdravstvenom stanju, uz pozivanje vještaka medicinske struke, što je sutkinja odbila, uz obrazloženje da se tokom suđenja pokazalo da je Karavdić sposoban. Bandović kaže da će u nastavku ročišta izvesti 74 materijalna dokaza, uz saslušanje nekoliko svjedoka, za šta će mu biti potrebno pet radnih dana.

Karačić: Osporit ćemo navode iz optužnice

– Tražim od Opštinskog suda Banovići informaciju da li je postojala naredba o pretresu kuće Ramiza Karavdića na području ove opštine, budući da se on tereti za krivično djelo počinjeno na području drugog kantona – kazao je Bandović, što je sutkinja Curović uvažila.

Nina Karačić, advokatica bivšeg izvršnog direktora “Elektroprivrede BiH” Eseda Džananovića, koji je optužen za nelegalno zapošljavanje osoba u javnim preduzećima, dostavila je email korespondenciju svog klijenta sa svjedocima.

– Navodi se kako je Džananović postupao po nalogu Amira Zukića, kako bi poboljšao svoju poziciju u SDA. Kroz dokumente koje ja prilažem, pokazat ćemo da se takve procedure u komunikaciji koriste i danas, te ćemo na taj način osporiti navode iz optužnice – objasnila je Karačić.

Suđenje će biti nastavljeno 11. oktobra.

(BIRN/PRESS)