Utorak, 28.11.2023.

Bisera Turković ponovo laže: Pratnje se mogla odreći, ali to nije učinila jer je bahata

Utorak, 13.04.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Nakon što su mediji objavili fotografije na kojim se vidi do koje granice ide bahatost ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković (SDA) putem svog Facebook profila oglasila se Turković iznoseći lažnu tvrdnju kako ona zbog funkcije dopredsjedavajuće Vijeća ministara BiH mora biti 24 sata pod službenom pratnjom, piše PRESS.

“Večeras me neko uslikao kako kupujem namirnice u Bingu i to objavio na društvenim mrežama, tobože da me kompromitira. Vjerovali ili ne, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH moraju biti pod službenom pratnjom 24 sata, pa i onda kada obavljaju privatne obaveze. Vjerujte da bi i meni bilo draže da sam kupovinu obavila u miru sa porodicom za vikend nego da sam to uradila ovako, u zadnji tren, pred iftar nakon dugog radnog dana. Ali, mora se brinuti i o porodici i domaćinstvu, posebno u ovo vrijeme ramazana”, napisala je Turković.

Ministrica vanjskih poslova BiH, vjerovali ili ne, laže. Razlog za njene laži vjerovatno je pokušaj spinovanja stvarnosti ili jednostavno ne poznavanje podzakonskih akata. Koji god da je razlog, od dva navedena, ponašanje ministrice u krajnju ruku je sramotno.

Turković bi se trebala konsultovati s direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadom Vilićem ukoliko već ne poznaje podzakonske akte jer Vilić joj zasigurno može pojasniti kako ona ima pravo da se odrekne službene pratnje. Ne postoji nijedan način da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH prisili bilo kojeg zvaničnika na vozila sa zvučnom i svjetlosnom signalizacijom.

Dakle, prepreka je – vjerovali ili ne – poremećena potreba ministrice Turković da čak i u Bingo ide pod policijskom pratnjom. Slobodnu kupovinu s porodicom ne ograničava joj Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH već njena bahatost.

Pravo na policijsku zaštitu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH imao je i Ismir Jusko (SBB) u vrijeme dok je obnašao dužnost ministra prometa i komunikacija BiH. On je, za razliku od beskrupulozne Turković, odbio službenu pratnju, vozio se u privatnim automobilom i vjerovali ili ne u kupovinu kućnih namirnica išao bez ikakve pratnje i s privatnim automobilom.

(PRESS)