Četvrtak, 28.03.2024.

Kako se zove vlast koju ne smijete pitati ko vam je ubio dijete?

Nedjelja, 12.09.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Kako se zove to da ne smijete postavljati pitanje ko vam je ubio dijete u društvu koje samo sebe naziva demorkatskim?!Ima li većeg paradoksa?”, pita se prof. Bajtal.

Hiljade građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine okupili su se jučer na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu na 20. protestima povodom pete godišnjice od stradanja mladića Dženana Memića, ali i treće godišnice stradanja mladića Davora Dragičevića.

Sociolog i politički analitičar dr Esad Bajtal u podsjeća da je “pravda kategorija za koju se svijet i čovječanstvo borili oduvijek “.

Nepravda, laž, prevara, obmana…

“Međutim, čini se i tako izgleda, da borba na tom putu traži sve više snage jer je pravde sve manje i manje.  Kako se koji sistem mijenja, kako koji sistem pada, tako dolaze oni čije ključno obilježje je sofisterija, nepravda, laž, prevara, obmana.  U ovom slučaju imamo dakle, drastičnu kategoriju i činjenicu da ne možete doći do istine o ubistvu vlastitog djeteta.

Kako kod Memića, tako i u slučaju Dragičević. Imate roditelje dvojice mladića, a nisu sami jer ovdje imate dosta neriješenih ubistva. Imate sumnjivih i misterioznih samoubistava. Samoubistvo nije uvijek samoubistvo ako vas je neko na njega prisilio, nakon što vam je onemogućio da normalno živite tako što proizvodi stalno atmosferu straha, neizvjesnosti… “, kaže za Radiosarajevo.ba profesor Bajtal.

Prema njegovim riječima, umjesto da stanu u službu pravde i istine, da uključe sve institucije, od policije do suda, “imate činjenicu da ove vlasti zapravo prikrivaju počinioce najtežih zločina kao što je ubistvo nečijeg djeteta“.

“To je ono što je strašno! Imate činjenicu da roditelji koji pitaju ko mi je ubio dijete i zašto bivaju proganjani do te mjere da poput porodice Dragičević moraju pobjeći iz zemlje da bi spasili glavu. Memić, takođe, nije u dobroj poziciji jer pita ko mu je i zašto – ubio dijete. Kako se zove to da ne smijete postavljati pitanje ko vam je ubio dijete u društvu koje samo sebe naziva demorkatskim?!Ima li većeg paradoksa?”, pita se prof. Bajtal.

Za to vrijeme, dodaje profesor Bajtal, gotovo sve stranke se nazivaju demokratskima, a njihovi moćnici demokratama.

“A demokratije ni traga! S duge strane, imate suprotno. Odsustvo demokratije. Imate prevaru, nemoć građana. Jer bi demokratija trebala predstavljati moć građana da upravljaju svojim životima i da vladaju društvom. Država bi morala biti servis, a stranke bi morala servis servisa, sluga sluge. Oni tako pričaju, a rade obrnuto”, objašnjava Bajtal

(Radiosarajevo/PRESS)