Utorak, 16.08.2022.

Sutra ističe mandat Upravnom odboru KCUS-a: Ako Sebija ne osigura većinu uskoro bi mogla biti smijenjena

Utorak, 12.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti | Novinar

Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) sutra će zvanično isteći mandat, piše PRESS.

Rješenjem Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 13. januara 2017. godine imenovani su predsjednik i članovi Upravnog odbora KCUS-a na mandatni period od četiri godine.

U rješenju koje je 2017. godine potpisao predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić piše da “ovo rješenje stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u Službenim novinama FBiH”.

Tada su u Upravni odbor KCUS-a, koji je sve ove godine bio servilan direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović, imenovani Jasmin Kapetanović, Kanton Sarajevo (predsjednik), Dželaludin Junuzović (Kanton Sarajevo, član), Orahovac Teufik (iz reda zaposlenika Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, član), Amer Ovčina (iz reda zaposlenika Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, član), Feriha Hadžagić – Čatibušić (iz reda zaposlenika Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, član), Samir Muminović (Unsko-sanski kanton, član), Harun Šestić (Zeničko-dobojski kanton, član), Nusret Popović (Bosansko-podrinjski kanton, član), Dalibor Kolak (Srednjobosanski kanton, član), Amra Karić (ispred Federacije Bosne i Hercegovine, član) i Ankica Kolar-Jurčević (ispred Federacije Bosne i Hercegovine, član).

S obzirom na prokompoziciju vlasti u Federaciji BiH bit će zanimljivo posmatrati ko će biti članovi novog Upravnog odbora KCUS-a.

Naime, dva člana Upravnog odbora KCUS-a bit će iz Kantona Sarajevo u kojem je SDA u opoziciji, jedan član bit će iz Unsko-sanskog kantona u kojem je SDA također u opoziciji i jedan član bit će iz Zeničko-dobojskog kantona u kojem SDA uskoro ide u opoziciju.

Sebija Izetbegović zasigurno će imati kontrolu nad tri buduća člana Upravnog odbora KCUS-a koja se imenuju iz reda uposlenika KCUS-a i eventualno nad jednim članom koji dolaze Bosansko-podrinjski kanton, a u kojem je SDA na vlasti.

Upravni odbor KCUS-a ima ovlasti da smijeni direktoricu KCUS-a i upravo zbog toga ovo pitanje jedno je od prioritetnih za Sebiju Izetbegović. Ključnu ulogu o budućnosti pozicije Sebije Izetbegović igrat će kadrovi HDZ-a u Upravnom odboru KCUS-a.

Za smjenu Sebije Izetbegović potrebno je šest glasova u Upravnom odboru KCUS-a. Nije isključeno ni da će SDA raznim zavrzlama sprječavati imenovanje novog saziva Upravnog odbora KCUS-a, a sve kako bi što duže ostavila u životu servilni Upravni odbor KCUS-a.

(PRESS)