Petak, 26.04.2024.

Inicijativa za Bjelašnicu i Igman – Apel protiv zatvaranja skijališta zbog Kovida-19

Utorak, 12.01.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Inicijativa za Bjelašnicu i Igman uputila je otvoreno pismo Kriznom štabu Kantona Sarajevo, Vladi Kantona Sarajevo te kantonalnom Ministarstvu zdravstva, u kojem su apelovali na nadležne da ne zatvaraju skijališta usljed epidemiološke situacije.

Kako su naveli, zatvaranje skijališta na Bjelašnici i Igmanu bi bio apsolutno kontraproduktivan potez.

“Potpuno svjesni epidemiološke situacije i pažnje koju zahtijeva, vjerujemo kako su upravo planine: skijanje, sankanje, šetnja i uopšte boravak na čistom vazduhu izvor fizičkog i psihičkog zdravlja, što ne smijemo zanemariti”, istakli su.

Iz Inicijative su poručili da se na skijalištima svakog dana i s puno pažnje radi na poštivanju mjera, održavanju distance i nošenja bandana, potkapa ili maski.

Dodali su kako vjeruju da će se većina ljubitelja skijanja, jednog od najzdravijih sportova i fizičkih aktivnosti, ukoliko zatvore Bjelašnicu i Igman, preseliti na susjednu olimpijsku planinu, Jahorinu.

“S obzirom da kao jedan od ključnih argumenata za eventualno zatvaranje ski-centra Bjelašnica-Igman navodite primjer evropskih skijališta, sa kojih se širila zaraza Kovid-19, koncept ski-centra Bjelašnica je sasvim drugačiji, budući da nema after-ski partija i gondola zatvorenoga tipa, koji bi bili potencijalno opasni i sa kojih se i širila zaraza, a ne sa staza i liftova”, naveli su u pismu.

Prema njihovim riječima, eventualnim zatvaranjem skijališta neće se postići apsolutno ništa.

“Dapače. Samo bi se podstaklo veće okupljanje građana u gradskoj sredini, posebno u zatvorenim prostorima”, istakli su.

Dodali su da će u ime Inicijative dodatno animirati članove i sugrađane na maksimalnom poštovanju svih propisanih mjera i svođenju rizika na najmanju moguću mjeru.