Subota, 20.04.2024.

Fazlagić: Besmisleno je trošiti resurse na analizu industrijskog kiseonika jer on nije lijek

Ponedjeljak, 11.10.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Indira Fazlagic iz Agencije za lijekove BiH danas je u Mostaru kazala kako ova institucija neće analizirati industrijski kiseonika, jer je besmisleno da se resursi troše na nešto što nije lijek, a Agencija za lijekove BiH je regulatorno tijelo za oblast lijekova i tu nema dalje.

“Medicinski kiseonik je lijek, on ima svoju ATC klasifikaciju, koju je odredila Svjetska zdravstvena organizacija i jasno se može vidjeti na službenim stranicama Svjetske i Evropske zdravstvene organizacije da se industrijski kiseonik ne smije koristiti u terapijske svrhe. Što se tiče kontrole kvaliteta besmisleno je da Agencija analizira industrijski kiseonik i da uopće troši resurse na takve stvari. Da bi nešto bilo lijek mora ga proizvesti proizvođač lijeka”, kazala je Fazlagić u Mostaru pojašnjavajući stav ove institucije o aferi kiseonik, koja je uzrdmala uglavnom Republiku Srpsku, ali i Bosnu i Hercegovinu.

Ona je u ovom gradu na Neretvi učestvovala u radu Okruglog stola na temu “Primjena zakona i zaštita osoba koje prijavljuju korupciju u zdravstvenom sistemu u BiH”.

“Diskutujući danas smo spoznali da se kiseonik ne nalazi na listi lijekova. Zna se da postoje bolničke liste, liste fondova zdravstvenog osiguranja, ono što država plaća, a medicinski kiseonik se ne nalazi na tim listama”, kazala je Fazlagić.

U Mostaru su izneseni poražavajući podaci da je u BiH zdravstvo jedno od najkorumpiranijih oblasti, kao i to daje korupcija ne prijavljuje, jer prijavitelji nemaju nikakvu zaštitu.

Fazlagić je naglasila da nije ni malo lako ni kada institucija kroz svoj odgovorni rad ukaže na korupciju, jer budu izložene mobingu i pristicima sa svih strana.

“Ni malo nije lako nekoj instituciji u BiH koja odgovorno radi svoj posao, a kamoli pojedincu koji se pokuša suprostaviti tom sistemu”, zaključila je predstavnica Agencije za lijekove BiH.

(KLIX/PRESS)