Četvrtak, 08.06.2023.

Montaže bota SDA dospjele i u izvještaj State Departmenta: Cilj je bio diskreditirati novinare koji su pisali o kontroverznoj nabavci respiratora

Utorak, 11.05.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Postupci radikalnog “ratnika” SDA na društvenim mrežama Jasmina Mulahusića, protiv kojeg se u Tužilaštvu BiH vodi istraga zbog širenja nacionalne mržnje, razdora i netrpeljivost, dospjeli su i u izvještaj američkog State Departmenta, piše PRESS.

Američki State Department objavio je svoj izvještaj o ljudskim pravima za prošlu godinu. Radi se o iscrpnom izvještaju u kojem se detektiraju ključni problemi, a domaće vlasti bi ga trebale koristiti kao putokaz. U izvještaju se navodi kritična medijska slika zbog ogromnih pritsaka političkih grupacija na novinare.

Objave i montaže radikalnog SDA “ratnika” na društvenim mrežama Jasmina Mulahusića privukle su pažnju ne samo Tužilaštva Bosne i Hercegovine već i američkih vlasti.

“U junu je na društvenim mrežama objavljeno nekoliko uređenih videozapisa čiji je cilj bio diskreditacija novinara koji su pisali o kontroverznoj kupnji medicinskih respiratora u Federaciji BiH, a u šta je bio uključen premijer Federacije BiH (Fadil Novalić)”, piše u izvještaju State Departmenta.

Svima koji su pratili aferu Respiratori dobro je poznato da je metu na čelo novinarima, opozicionim političarima i svima koji su se usudili otvoreno komentarisati nabavku respiratora stavljao bot SDA Jasmin Mulahusić, inače osoba koja živi u Luksemburgu.

Upravo je Mulahusić kreator videozapisa koji su sporni američkim vlastima i koje su nazvali pokušajem “diskreditacije novinara”. Za razliku od Amerike, SDA i mediji bliski SDA proteklih sedmica započeli su kampanju u kojoj tvrde da se njihovim botovima ograničava “sloboda izražavanja” vjerovatno nesvjesni da “sloboda izražavanja” i “širenje mržnje” nisu sinonimi.

Kompletan izvještaj možete pročitati ovdje.

(PRESS)