Subota, 20.04.2024.

Vijest o navodnom dolasku specijalaca iz Srbije uznemirila javnost

Nedjelja, 10.10.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Poznata bh. novinarka Arijana Saračević Helać izazvala je dosta pažnje svojom današnjom objavom na Twitteru da je, prema informacijama koje je dobila, jučer na područje Bosne i Hercegovine ušlo šest autobusa sa specijalnim jedinicama Vojske Republike Srbije. 

Jučer je u BiH, na graničnom prelazu kod Zvornika, ušlo šest punih autobusa specijalne jedinice Vojske Republike Srbije.

Gdje su otišli ne znam, ni s kojom namjerom. Moj izvor je pouzdan i s lica mjesta”, napisala je Saračević-Helać. 

Podsjetimo, danas je trebala započeti vojna vježba koju su Oružane snage BiH i Vojska Srbije trebale održati na Manjači, a trebala trajati do 16. oktobra. Pojedini funcioneri Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića navodno su ovih dana tvrdili da njima “neće jedan Podžić određivati kada će imati vježbe”. 

S obzirom da se saznanje koje je prenijela kolegica Saračević-Helać prilično brzo raširila, očekivano, došlo je do uznemirenja dijela javnosti.

Posebno zbog političke krize i sve većih tenzija u Bosni i Hercegovini, ali i regiji. Javnost je od institucija očekivala da potvrde ili demantiraju navedena saznanja. 

U izjavi za medije iz Kabineta ministra odbrane BiH Sifeta Podžića su prenijeli da je riječ o dezinformaciji. Također, iz Granične policije BiH ranije su medijima kazali da, navodno, nije evidentiran “ulazak autobusa specijalaca Vojske Srbije”. 

Iz krugova bliskih ministru Podžiću objasnili su da je, zapravo, riječ o pripadnicima Civilne zaštite Srbije koji navodno idu na vježbu u Banju Luku, i to sa pripadnicima CZ Federacije BiH.

Nekoliko sati kasnije i Saračević je prenijela sličnu informaciju.

“Savjetnik ministra odbrane BiH: ‘Imamo tu informaciju 48 sati. U pitanju je vježba Civilne zaštite. U 6 minibusa su ušli oni, a samo jednom čovjeku je skeniran pasoš.’ Dakle, sve je OK, kaže savjetnik. S mirom navijajte za BiH u Kazahstanu”, napisala je Saračević Helać.

Portalu Radiosarajevo.ba je potvrđeno da se u Banjoj Luci, zaista, od 11. do 14. oktobra održava terenska vježba pripadnika Civilne zaštite u sklopu projekta EU4betterBiH, gdje, također, učestvuju i pripadnici Civilne zaštite FBiH.

Međutim, stigao je i jedan indikativan podatak –  iz Srbije nema operativnih jedinica, samo VIP gosti!

Ovu informaciju je potvrdio i sagovornik portala Radiosarajevo.ba upućen u pripremu navedene vježbe.

Očekujemo da institucije BiH izvrše detaljne provjere, te uskoro daju javnosti više informacija o svim okolnostima navedenih događaja.