Petak, 29.03.2024.

Žuljević: Mi se od naroda nemamo potrebe kriti

Srijeda, 10.02.2021. | BiH | Najnovije | Vijesti

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević (SDP) oglasio se u povodu dešavanja na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostar.

Komentar Žuljevića prenosimo u cijelosti:

“Mi se od naroda nemamo potrebe kriti. Nas stav je od pocetka da javno glasamo.

Idemo redom da razjasnimo cinjenice!

Armana Zalihica je predlozio PMP sasvim legitimno, sto je pokazalo da isti ima potencijal od 7 glasova. (SDP 3, PMP 2 i NS 2 uz 11 koalicijskih je ciljanih 18 za gradonacelnika)

Dobijamo gradonacelnika kao kompromis u kojem nema ni pobjedjenih ni gubitnika u smislu nacionalnih blokova i grad ima sansu za novi pocetak

O svemu su dan ranije upoznati sa tom
opcijom iz rukovodstva NS

Jasno je da u izjednacenom rezultatu od 17:17 prolazi mladji kandidat, cime Arman i zbog godina ima matematicko biolosku prednost definisanu statutom.

Ne mogu da razumijem politicki zasto je vazno da kandidat iz NS dva puta prolazi isti scenarij u kojem ima ponovo 5 glasova i bude elimisan na isti nacin dva puta.

SDP je u prvom glasanju u potpunosti ispostovao glasanje za kandidata NS kao zajednickog kandidata BH bloka, cime je pokazao svoju dosljednost u realizaciji dogovorenog

Legitimno je da nakon cinjenice u kojoj SDA glasanjem dokaze da ne zeli Bosnjakinju na celu grada, pokusamo i sa drugim kandidatom koji ima 2 glasa PMP za koja je SDA javno govorio da nedostaju prvoj kandidatkinji da bi bila razmatrana kao ozbiljna opcija

Vazno je istaci i drugu vaznu stvar, a to je da SDP od pocetka zastupa javno glasanje izmjenom statuta (sto je i OHR naveo) zbog cega smo i dva dana ranije predlozili izmjene statuta, zajedno sa odlukom o privremenom finansiranju cime blokadu ne bi trpjeli budzetski korisnici.

Pitanje zasto je SDA naprasno odlucio da ide u tajno glasanje, iako je cijelo vrijeme javno vristao da se sprema mutljavina, osim ako nema dogovor sa HDZ.

Mi smo vec dva puta (2004 i 2008) prosli scenarij mutljavina kroz tajna glasanja u kojem smo lazima optuzivani za sve i svasta, a koja sebi vise necemo dopustiti, jer se mi od naroda nemamo potrebe skrivati sa svojim stavom

Svog stava se ne bojimo i spremni smo ga pokazati javno, a kljucni potez je na SDA koja odlukom da istraje u petak na tajnom glasanju sakriva svoj plan da Gradonacelnika preda HDZ-u.

Veceras je sasvim jasno da postoji dogovor SDA i HDZ da se eliminisu svi kandidati koji imaju mogucnost da dobiju 18 glasova

SDA je propustila dvije prilike kroz glasanje da istinski pokaze kako stoji iza BH politike koju javno zagovara, i prepusti samo JEDNU od 3500 hiljada funkcija u FBiH kako bi okoncala HDZovu decenijsku vladavinu gradom Mostarom.

Sjednicu smo napustili, jer smo imali informaciju da postoji dogovor SDA/HDZ da se opet sve zavrsi prvim krugom u kojem se treba ocistiti teren gosp. Kordicu od kandidata BH bloka koji opterecuju SDA sto je na kraju i potvrdjeno u scenariju.

Nocas neka se gata ko je mjenjao javni stav sa prvog glasanja u tajnoj formi na ponovoljenom glasanju, jedno je sigurno da to nisu bili SDP i PMP.

Bolje je patiti od istine, nego biti nagrađen za laž”, napisao je Žuljević.